Premijera restaurirane "Lepote poroka" okupila legende domaćeg filma (foto)

Autor:

30.05.2018 10:04

Foto:

Foto:



U nastavku projekta “Vip Kinoteka”, sinoć je na Kalemegdanskoj terasi premijerno prikazana digitalno restaurirana kopija jednog od bisera jugoslovenske kinematografije - „Lepota poroka“ istaknutog crnogorskog reditelja Živka Nikolića.

U filmu iz 1986. godine igrali su Mira Furlan, Milutin Mima Karadžić, Petar Božović, Alan Nuri, Mira Banjac, Eva Ras, Dobrila Ćirković, Vesna Pećanac, Branko Babović i drugi.

- Nema Živka i to je veliki gubitak koji sa odstojanja vremena možemo da osetimo, jer je vreme, kao neprijatelj stari i najveći kriterijum, odao priznanje njemu i njegovom delu, da ga nije zaboravilo i stavilo ga je na vidno mesto naše kulture - istakao je Božović u izjavi Tanjugu.

Njemu lično je uloga Đorđa (Žorža) značila mnogo jer je “u sebi razvio nešto što je imao, ali je pokazivao samo na parčiće”.

- Tu vrstu komedije koju sam voleo i danas volim, da se ne prelazi opasna ivica i pretvori u karikaturu, već koja ima odbranu za lik koji tumačim. Bez obzira što je on takav, on je naš čovek. Ako volimo naše ljude, volite ih sa svim manama, samo što treba znati ko je kakav - rekao je Božović.

Mira Banjac naglašava da je film “Lepota poroka” u njenoj karijeri zapisan crvenim slovom.

- To je izuzetan susret sa Živkom Nikolićem, neverovatnom ličnošću, svestrano obrazovanim čovekom. Bio je čovek esteta, uvek je dolazio na snimanje potpuno spreman. Sve što je imao da vam kaže, govorio je tiho kao isposnik. On je jako voleo glumce. On je negovao svoje glumce - rekla je Banjac Tanjugu, dodavši da je bilo zadovoljstvo raditi sa divnim glumcima i u ambijentu Ade Bojane.

Branko Babović se seća scene kada je nosio “zastavu 101” uz crnogorski krš.

- Pričao sam sa Perom i jednom mu kažem:Pero, ja igram noseću ulogu u filmu. On mi na to veli: “Nije more, banjo, nego ja”. “Ti igraš glavnu , a ja noseću zato što sam nosio zastavu 101 tamo gde je najlakši kamen pet tona”. Najgore što je to bila moja ideja - prisetio se Babović.

Ispričao je da su im meštani malog sela dali mazge za tu scenu, ali mazge nisu mogle da mrdnu u tom kršu, meštani su počeli da ih psuju i uzeli su im mazge.

- Živko, onako tih, tajanstven, upita: Šta ćemo sad? A ja mlad i stidljiv rekoh: “Imam ideju - da mi nosimo auto”. Normalo je da životinje nose, ali kada ljudi nose, onda je to ludilo. Živko je samo rekao: “Odlično”. Proklinjao sam sebe što sam progovorio uopšte -  rekao je Babović.

Premijeri restauriranog filma na Kalemegdanu, osim glavnih aktera Mire Banjac, Petra Božovića, Vesne Pećanac, Miodraga Krstovića, Branka Babovića prisustvovale su i poznate ličnosti iz sveta filma i kulture.

Vesna Pećanac

Miodrag Krstović

Sandra Perović

Jugoslav Pantelić

Maja Gašić

Autor