Premijera predstave "Sudnji dan" Nila Labjuta u JDP-u

Autor:

16.11.2017 12:24

Foto:

Foto:



Premijera predstave "Sudnji dan" Nila Labjuta u režiji Jane Maričić biće održana u subotu 18. novembra u 20.30 na Sceni Studio JDP.

- Ima nešto arhetipsko u Labjutovim likovima - Ben je muškarac, konzervativan: njegov svetonazor je blago nagnut udesno, on ima porodicu, decu, u pravim je godinama sve to napravio i stekao, ima prilično poželjan posao za američkog, zapadnog belog muškarca njegovih godina. S druge strane, Ebi je žena, liberalna: emancipovana i daleko dominantnija, elokventnija od njega. Ona ruši jednu ali zato učvršćuje drugu vrstu stereotipa – ambiciozne, superiorne, usamljene žene, sa svim zahtevima koje emancipovana žena ima da ispuni, i s tim da se nije ostvarila kao majka. Ali dodir ta dva sveta zapravo nije sudar različitih, nego je priča o tome kako postoje dve strane u svakom čoveku, dva polariteta, i kako se taj dualizam u svakoj jedinki modeluje, pulsira - rekla je o predstavi rediteljka Jana Maričić i dodala:

- Da je napolju neki pljusak ili mali zemljotres, ne bi se desilo preispitivanje, ne bi se otvorila fundamentalna pitanja među njima. Ne, napolju je smak sveta (katastrofa koja se odvija u Njujorku 11. septembra 2001) i pod takvim pritiskom Ben i Ebi otvaraju velika pitanja. Naravno, to nije dovoljno da ih učini herojima. Ali je dovoljno da ih čini ljudima. Komad je upravo o tome što njihova dilema i problem mogu svakom da se dese.

U predstavi igraju Aleksandra Janković i Milan Marić. Scenograf je Marija Kalabić, kostimograf Maria Marković, a kompozitor Božidar Obradinović.


Nil Labjut je jedan od naznačajnijih savremenih američkih stvaralaca. Dobitnik je brojnih nagrada a njegove drame izvode se na scenama širom sveta. Ovo nije prvi put da se na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta izvodi Labjutov tekst, predstava "Razvaljivanje" (Bash, 1999) u režiji Ive Milošević premijerno je izvedena 2004. godine.
Maja Gašić

Autor