Premijera "Korešpodencije" u Zvezdara teatru: Gromoglasan aplauz za Anicu Dobru, Lečića, Štimca...

Autor:

02.02.2018 10:32

Foto:

Foto:



Komad "Korešpodencija" Borislava Pekića, u dramatizaciji Borisalava Mihajlovića Mihiza i režiji Gorčina Stojanovića premijerno je izveden sinoć na sceni "Danilo Bata Stojković" Zvezdara teatra.

Dugim aplauzom publika je pozdravila ansambl u kome su bili Branislav Lečić (Simeon Njegovan, Lupus, deda), Slavko Štimac (Simeon Njegovan, Hadžija, sin Lupusov), Anica Dobra (Milica Njegovan, Hadžijina žena), Joakim Tasić (Simeon Njegovan, mladi gazda), Jelena Stupljanin (Julijana, Juliška Tolnaj) i Branko Vidaković (više uloga).

Mihizova dramatizacija četvrtog toma Pekićevog "Zlatnog runa", čija radnja se dešava s kraja 1847. i početkom 1848. godine i u čijem središtu je "cincarska porodica koja se pretvara u značajnu trgovačko-čaršijsku srpsku firmu Simeon Njegovan i sin", nasmejala je publiku.

U središtu priče su odnosi u imućnoj porodici, poslovi u njihovoj firmi, unuk koji se zaljubio u cirkusku igračicu i konjokrotiteljku. Radnja se dešava u Beogradu i Beču pre i za vreme Mađarske bune, a umesto dijaloga i monologa tu su pisma i telegrami.

Simeon Njegovan Lupus je šef porodične firme od 70 godina koji pet godina živi u emigraciji u Beču kao blizak saradnik prognanog Miloša Obrenovića, njegov sin Hadžija je nominalni šef firme, student Hajdelberga okrenut duhovnosti, unuk Simeon Njegovan naslednik i glavni stub firme, Lupusova snaja Milica je beogradska matrona i “srpska ajmana”, a tu je i Julijana, cirkuska igračica i vatrena košutovka.

Bilo je neminovno poređenje sa čuvenom predstavom u režiji Arsenija Jovanovića, koja je sa velikim uspehom odigrana 298 puta za 22 godine, koliko je bila na redovnom repertoaru Ateljea 212 sve do smrti Danila Bate Stojkovića. Uz njega igrali su Zoran Radmilović, Mira Banjac, Ružica Sokić, Petar Kralj, Aljoša Vučković i Milan Mihajlović.

Mnogi su se prisetili izuzetne podele i neprevaziđenog Bate Stojkovića, ali i sinoćnje izvođenje pratile su pozitivne ocene i pohvale upućene glumcima, a pažnju je privukao mladi Joakim Tasić koji je odlično vladao Pekićevim tekstom.

"Narod je mirniji kada ima malo slobode", "Istorija je za one koji mogu da je plate", "Sve na svetu ima račun", samo su neke od replika koje svedoče o svevremenosti Pekićeve "Korešpodencije".

Maja Gašić

Autor