Predragu Ejdusu uručen "Zlatni ćuran" na otvaranju Dana komedije: Ovo mi je najznačajnije priznanje

Autor:

21.03.2018 14:20

Foto:

Foto:



Doajen srpskog glumišta Predrag Ejdus, ovogodišnji dobitnik najviše nagrade festivala "Zlatnog ćurana" za životno delo, otvorio je sinoć u Jagodini tradicionalni 47. festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dane komedije" koji će trajati do 27. marta.

Dani komedije: Predrag Ejdus dobitnik “Zlatnog ćurana”

Početak festivala su najavile fanfare i vatromet, a prvu od sedam predstava na festivalu u zvaničnoj konkurenciji za nagrade izveo je Atelje 212 "Urnebesnu tragediju" Dušana Kovačevića u režiji Marka Manojlovića.

Statuetu "Zlatnog ćurana" Ejdusu je uručio gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, a predstavnica Komercijalne banke novčani deo nagrade.

- Drago mi je i srećan sam što sam u društvu svih bardova glume Srbije koji su dobili ovu nagradu - rekao je Ejdus i poljubio "Zlatnog ćurana".

- Ovo mi je veoma značajno, možda najznačajnije priznanje koje dobijam od komedija koje spadaju u žanr koji je najzahtevniji i traži veliki rad - rekao je Ejdus.

Komediju smatram vrhuncem glumačkog umeća, istakao je Ejdus i dodao da mu je "nagrada postrek za dalji rad".

- Jesam u godinama kada treba da razmišljam o prestanku rada, ali mi to ne pada na pamet - rekao je Ejdus i festival proglasio otvorenim.

Sat pre otvaranja festivala, u foajeu Kulturnog centra otvorena je izložba fotografija "Vlastimir Đuza Stojiljković", posvećena ovom glumcu, koji je umro pre tri godine, a dobitnik je nagrade "Zlatni ćuran". Autor izložbe je kustos Muzeja pozorišne umetnosti Srbije Biljana Ostojić.

Otvaranju festivala i izložbe prisustovao je veliki broj predstavnika javnog, kuklturnog, privrednog i političkog života Jagodine, Pomoravskog okruga, ovog dela Srbije i Boegrada.

Selektor ovogodišnjih "Dana komedije" je teatrolog dr Ana Tasić, a predstave će ocenjivati publika i stručni žiri u sastavu: pozorišni reditelj Nikola Zavišić, predsednik, urednica u redakciji kulture RTS Olivera Milošević i glumac Srđan Aleksić.

Sutra uveče, na repertoaru je predstava "Smrt čoveka na Balkanu" Miroslava Momčilovića, koji je i režiser.

Maja Gašić

Autor