Praznik muzike u Beogradu: 48. Bemus od 19. oktobra do 1. novembra

Autor:

20.09.2016 19:38

Foto:

Foto:



Kavir je instrument koji će biti u centru pažnje 48. Bemusa koji počinje 19. oktobra i traje do 1. novembra. Publika će čuti ruske pijaniste Borisa Berezovskog (Kolarčeva zadužbina 29. 10) i Dmitrija Maslejeva, pobednika konkursa „Čajkovski” u Moskvi 2015. godine (Kolarac, 31. 10). Od naših pijanista slušaćemo Natašu Veljković, Ratimira Martinovića, Nebojšu Maksimovića, Marka Kovača kome je poverena kompozicija, porudžbina Bemusa.

Festival otvara Simfonijski orkestar RTS-a u Kolarčevoj zadužbini. Oni će i 26. oktobra u istom prostoru izvesti dela Vasilija Mokranjca, Stanojla Rajičića, Dejana Despića, Ivana Jevtića, Marka Kovača.

Gradski sekretar za kulturu Ivona Jevtić rekla je juče u Skupštini grada da je za Bemus ove godine Grad izdvojio 15 miliona dinara, što je četiri miliona više nego prošle godine. Ministarstvo kulture dalo je 1,8 miliona dinara, a SOKOJ 160.000 dinara. Selektor festivala Svetislav Božić istakao je da će Bemus biti „sabirni centar svega što je vreme proverilo”, da su pozvani vrhunski muzičari i autori, i zastupljeni različiti stilovi.

Publici će se u narednim danima predstaviti i muški hor „Optina pustinja” iz Sankt Peterburga, koji će izvesti duhovna i svetovna dela ruskih kompozitora. Autorski koncert Vere Milanković biće 22. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, u izvođenju Simfonijskog orkestra umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”. Ulaz je slobodan.

U „Madlenijanumu” je istog dana opera Stevana Hristića „Suton” u režiji Nebojše Bradića, a reč je o premijeri rekonstruisane i upotpunjene verzije sa baletskim činom. U Etnografskom muzeju koncert će održati izvorna grupa „Crnućanka” iz Gornjeg Milanovca 23. oktobra, ulaz je slobodan. Dan kasnije nastupa Beogradski kamerni hor sa dirigentom Vladimirom Markovićem u Sabornoj crkvi u 20 časova, ulaz takođe slobodan. Vojvođanski simfonijski orkestar izvešće Šostakoviča i Rahmanjinova u Kolarčevoj zadužbini 28. oktobra, a Bavarski kamerni orkestar, sa umetničkim vođom Sretenom Krstićem predstaviće se 30. oktobra na istom mestu.

Na koncertu mladih muzičara u Skupštini grada 20. oktobra čućemo Nemanju Beleja (violina), Vuka Božilovića i Nenada Ivovića (klavir). U Kinoteci mogu da se pogledaju snimci operskih predstava sa festivala u Eks-an Provansu, u realizaciji TV Arte. I to „Peleas i Melisanda” Kloda Debisija, u režiji Kejti Mičel 23. oktobra. Drugog novembra je snimak Mocartove opere „Tako čine sve” u režiji Kristofa Onora.

Komentari. (0)

Loading