Pala prva klapa: Čuveni reditelj Veljko Bulajić snima ljubavnu dramu

Autor:

04.03.2017 15:44

Foto:

Foto:



U Rovinju je u četvrtak "pala" prva klapa novog filma Veljka Bulajića (89) "Bijeg do mora", ljubavne drame između tri žene i jednog muškarca koji se snima u hrvatsko-crnogorskoj produkciji, a čija se premijera očekuje krajem ove ili početkom iduće godine, prenosi agencija Hina.

Ovaj čuveni crnogorski reditelj u svojoj bogatoj karijeri imao je čak četiri nominacije za Oskara. Prvu nominaciju je dobio 1969, godine za kultni ratni film "Bitka na Neretvi" u kojem su pored Bate Živojinovića, Ljubiše SamardžićaMilene Dravić i Borisa Dvornika igrale i holivudske zvezde Jul Briner i Orson Vels.


Potom,  1975. sledi nominacija za istorijsku dramu "Atentat u Sarajevu" koji je, pored jugoslovenske glumačke elite okupio i velika imena svetskog filma poput Maksimilijana Šela i Kristofera Plamera.

Četiri godine kasniije, Bulajiću je ponovo izmakao Oskar za ostvarenje "Čovjek koga treba ubiti", a nakon dve godine i za horor dramu "Visoki napon" sa Milanom Štrljićem i Božidarkom Frajt u glavnim ulogama.

Film "Bijeg do mora" priča je o nemačkom vojniku koji je mobilizovan protiv svoje volje i bačen na ratište bivše Jugoslavije. To je zapravo ljubavna priča u kojoj se prepliću dešavanja iz Drugog svetskog rata i današnjice, a prva scena filma, koja je ovih dana snimana u Rovinju, govori o povratku sada već ostarelog vojnika u Istru.

Vojnika igra nemački glumac Gerd Rigauer koji je prezadovoljan svojom ulogom u ovom ostvarenju.

- Predivno je, srećan sam što sam ovde i što učestvujem u ovom projektu - istakao je Rigauer.

Vlajko Bulajić je rekao da je film dugo pripremao, kao i da će u njega preneti sva svoja dosadašnja iskustva.

- To je film normalnog budžeta, ali za celu ekipu, od snimatelja i scenografa do kostimografa i samih glumaca, to je prilično složen film - istakao je Bulajić.

Osnovna tema filma je pobeda čovečnosti i ljubavi nad užasom i besmislom ratova koji dolaze i prolaze, ali razaraju ljudske vrednosti običnih ljudi, takozvanog "malog čoveka".

Osim u Rovinju, film će se snimati u Puli, kao i u manjim mestima u unutrašnjosti Istre koji su se, smatra Bulajić, pokazali kao odlične filmske lokacije.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading