Otkriven spomenik Karlu Maldenu: Okupljenima se obratio i Majkl Daglas (foto/video)

Autor:

20.11.2018 19:36

Foto:

Foto:



Spomenik američkom glumcu srpskog porekla Karlu Maldenu, čije je pravo ime bilo Mladen Sekulović, otkrili su na zidu pored ulaza u Jugoslovensku kinoteku, njen direktor Jugoslav Pantelić i prijatelj slavnog glumca Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana. Spomenik je delo cenjenog vajara Zdravka Joksimovića.

Najpoznatiji holivudski Srbin: Spomenik Karlu Maldenu ispred Jugoslovenske kinoteke

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

#ivanvelickovic #photography #monument #belgrade #karlmalden #zdravkojoksimovic #muzejkinoteke

Објава коју дели Ivan Veličković (@ivan.velickovic) дана 20. Нов 2018. у 4:23 PST

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić istakao je da su Srbija, Beograd i Kinoteka danas dobili obeležije koje će nas zauvek podsećati na velikana filmske umetnosti Karla Maldena – Mladena Sekulovića.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Goran Vesic (@vesicg) дана 20. Нов 2018. у 6:48 PST

Kako je rekao, Malden je ostavio neizbrisiv trag u više od 70 filmova među kojima su Tramvaj zvani želja iz 1951. godine, za koji je dobio Oskara za najbolju sporednu ulogu, kao i Na dokovima Njujorka iz 1954. godine, koji mu je doneo drugu nominaciju za Oskara.

Nešto kasnije, 1981. godine, Malden je ostvario glavnu ulogu u filmu Suton, reditelja Gorana Paskaljevića i scenariste Filipa Davida.

Pantelić je podsetio da je u junu 2016. godine, zahvaljujući porodici Karla Maldena i angažovanju Dan Tane, Jugoslovenska kinoteka postala bogatija za legat tog velikana pokretnih slika.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Memoari velikog američkog glumca srpskog porekla Karla Maldena (1912-2009) „Kako sam uspeo“, u izdanju Službenog glasnika, predstavljeni su 13. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci. O knjizi i njenom autoru govorili su direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, urednik Petar Arbutina, priređivač Aleksandar Vlajković i Maldenov prijatelj, producent Den Tana. Pantelić je ovom prilikom objavio da će 20. novembra ispred zdanja Kinoteke biti otkriven spomenik Karlu Maldenu… #jugoslovenska_kinoteka#jugoslovenskakinoteka #uzunmirkova1#beograd#svečanasala  #novembar#novembarukinoteci#2018 #memoari#karlmalden #karlmalden#legatkarlamaldena#karlmaldenlegacy #velikanisvetskogfilma#karlmalden

Објава коју дели Jugoslovenska kinoteka (@jugoslovenskakinoteka) дана 13. Нов 2018. у 7:57 PST

- Mladen je ostavio dubok trag u istoriji filmske umetnosti i to ne samo kao jedan od glumaca svoje generacije. Unevši specifičnu karakternost likovima koje je tumačio, svoje uloge je učinio besmrtnim - podvukao je Pantelić.

Dan Tana se obratio rečima: „Hvala Srbijo, hvala Ameriko.“

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nikolina Nika Kovačević (@nikolina994) дана 13. Нов 2018. у 6:28 PST

- Ovo je divan dan. Malden je voleo svoje poreklo, ali je istovremeno bio ponosni građanin Amerike... Bio je divan čovek i imao sam bogato iskustvo prijateljstva sa njim. U njegovom društvu sam proveo skoro 55 godina i naučio sam mnogo od njega - rekao je Dan Tana.

Video-porukom obratili su se slavni dirigent Zubin Mehta, ćerke Karla Maldena, holivudska superzvezda Majkl Daglas, koji su poručili da je on bio jedan naznačajnijih glumaca u istoriji kinematografije.

 

 - Bio moj istinski mentor... Karl me je naučio da slušam druge, imao je izvanrednu radnu etiku i bio divan čovek - poručio je Daglas.

Maja Gašić

Autor