Ostali smo bez velikog pesnika: Preminuo je Leonard Koen

Autor:

11.11.2016 10:38

Foto:

Foto:



Nekoliko meseci posle smrti njegove supruge i muze, preminuo je i legendarni kantautor Leonard Koen.

On je umro u svom domu u noći između četvrtka i petka čime je svet izgubio jednog autentičnog i teško ponovljivog umetnika.

Razlog smrti nije poznat, a sahrana će biti održana u Los Anđelesu.

- Sa žaljenjem vas obaveštavamo da je legendarni pesnik, kantautor i umetnik Leonard Koen preminuo. Izgubili smo jednog od najcenjenijih vizionara muzike - navodi se u saopštenju.

- Moj otac je otišao mirno, u svojoj kući u Los Anđelesu. Drago nam je da je pred smrt bio siguran da je završio jednu od svojih najboljih ploča. Do poslednjeg trenutka je pisao, i koristio svoj jedinstveni smisao za humor - saopštio je Adam Koen, sin muzičara.

Koen je prošlog meseca objavio poslednji 14. album, a ovaj Kanađanin kao da je predosećao da će umreti.

- Mislim da neću uspeti da završim pesme. Možda. Ko zna? Možda vratim energiju, ne znam. Ne usuđujem se da se vežem za duhovnu strategiju. Imam posla. Spreman sam da umrem. Nadam se da nije previše neprijatno. To je to od mene. Velika promena je blizina smrti. Ja sam uredan momak i volim da dovršim stvari koje sam započeo – rekao je tada on za Njujorker.

Ipak, Leonard je 10 dana posle ove izjave, ipak objavio album "You want it darker", a njegov fatalistički ton u intervjuu najverovatnije je, navodi “Njujorker”, rezultat gubitka njegove ljubavi i muze Merijen Ilen Džensen, koja je ovog leta umrla od raka.

Koen je rođen 1934. u Montrealu a od 17. godine piše pesme. Prvu knjigu poezije objavio je 1956. godine, dok je prvi muzički album izdao 1967. od kada i traje njegova karijera.

Njegove pesme o izolaciji, ljubavi, seksualnosti, politici i religiji donele su mu status jednog od najboljih tekstopisaca, i u karijeri dugoj pet decenija ostao je jedan od kultnih umetnika, kojeg su mnogi stavljali odmah rame uz sa rame sa Bobom Dilanom.


On je 2009. godine održao koncert za pamćenje u beogradskoj Areni.

Komentari. (0)

Loading