Odlazak velikana: Specijalno izdanje emisije "Agape" - poslednja želja Vladete Jerotića

Autor:

04.09.2018 14:31

Foto:

Foto:



Akademik Vladeta Jerotić preminuo je jutros u Beogradu u 95. godini.

To je na svom Fejsbuk nalogu objavila Zadužbina Vladete Jerotića, čiji je on bio osnivač.

Sahrana Vladete Jerotića biće održana u četvrtak u 14 časova na beogradskom Novom groblju u porodičnoj grobnici. Pre toga će biti služeno opelo u crkvi Sv. Nikole na groblju.

Vladeta Jerotić bio je istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, svestrani erudita i akademik SANU koga ćemo osim po bogatoj biografiji pamtiti i po skromnosti i jednostavnosti, dubokim mislima, i načelima kojih se i sam pridržavao.

Vrsni intelektualac često je bio gost emisije "Agape" autora i voditelja Aleksandra Gajšeka, koja se emituje na Studiju B. Specijalno izdanje ove emisije u kojoj će istaknuti srpski lekar biti prikazan na sasvim nov način, i gde će govoriti o temama i stvarima o kojima publika nije imala priliku da sluša, biće prikazano večeras na Studiju B.

Ovaj razgovor biće prvi put predstavljen javnosti, prema želji profesora Jerotića da nakon njegove smrti emisija bude emitovana.

Vladeta Jerotić rođen je 1924. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a zatim je specijalizovao neuropsihijatriju, dok je psihoterapiju specijalizovao u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj.

Radio je više decenija kao šef Psihoterapeutskog odeljenja beogradske bolnice "Dr Dragiša Mišović". Od 1985. do penzionisanja, kao profesor po pozivu, predavao je Pastoralnu psihologiju i medicinu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Akademik prof. dr Vladeta Jerotić razvio je obimnu i plodnu publicističku delatnost iz graničnih oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije. Takođe je održao brojna predavanja na teme iz pomenutih oblasti u gotovo svim većim gradovima Jugoslavije, a povremeno je držao predavanja u Beogradu i širom Srbije.

Bio je član Udruženja književnika Srbije, Medicinske akademije i SANU. Napisao je 32 knjige.

Mnogo puta je nagrađivan. Tako je prošle godine postao dobitnik počasne diplome "Narodni učitelj", Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, koja se dodeljuje "za poseban doprinos razvoju obrazovanja i afirmaciji fakulteta". Iste godine, zajedno sa Milanom Pletelom, dobio je Veliku povelju "Brankovog kola" za "neprekinutu i uzvišenu saradnju" tokom protekle tri decenije, kako je tada navedeno u saopštenju "Brankovog kola". Nagrada za životno delo "Dositej Obradović" uručena je Jerotiću 2014. hodine u Narodnom pozorištu u Beogradu.