Odlazak prvakinje Opere Narodnog pozorišta: preminula Suzana Šuvaković Savić

Autor:

18.10.2016 15:42

Foto:

Foto:



Prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, sopran Suzana Šuvaković Savić (47) preminula je danas posle teške bolesti, saopštio je nacionalni teatar, a prenosi Tanjug.

Tokom veoma uspešne i bogate karijere, na matičnoj i raznim prestižnim scenama u inostranstvu, Suzana je ostvarila niz prvih uloga iz lirskog sopranskog faha.

U aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta pevala je uloge u operama "Karmen" (Mikaela), "Don Đovani" (Dona Elvira), "Boemi" (Mimi), "Pajaci" (Neda, Kolombina), "Evgenije Onjegin"(Tatjana), "Madam Baterflaj" (Ćo Ćo San), "Adrijana Lekuvrer" (Adrijana Lekuvrer), "Toska" (Toska)...

Pre dve godine (12. decembar 2014.) na Velikoj sceni nacionalnog teatra održala je veoma uspešan solistički koncert pod nazivom "Pučiniju u čast". Angažman u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu, Šuvaković Savić dobila je još pre kraja studija, a ubrzo nakon toga osvojila je prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju "Petar Konjović" u Beogradu.

Magistrirala je na Fakulteu muzičke umetnosti kod čuvenog soprana Radmile Bakočević.

Od svog debija u ulozi Tebalda nastavila je redovno da nastupa u Narodnom pozorištu u Beogradu. Učestvovala je i na brojnim koncertima sa Beogradskom filharmonijom i sa orkestrom Radio televizije Srbije.

Od 2002. godine redovno se predstavljala italijanskoj publici u renomiranim pozorištima gradova sa velikom operskom tradicijom kao što su Askoli Pićeno, Basano del Grapa, Latina, Rieti i Ćivitavekija.

Nastupala je i u Teatro dall'Opera u Rimu, Bariju, Padovi, Jeziju, Fermu, Ređo Kalabriji, Ređo Emiliji, Rozarnu, San Ferdinandu, kao i u Oslu, Trstu, Beču...

Za Božić 2003. pojavila se i operi "Boemi" pred 10.000 gledalaca u za tu priliku specijalno opremljenoj Olimpijskoj gimnastičkoj dvorani u Seulu, a sledeća stanica je bila Atina u maju 2004. sa operom "Pinokiove avanture".

Za Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra prošle godine, dobila je nagradu za izuzetno značajan ukupni umetnički doprinos. U matičnoj kući, nekoliko sezona je bila angažovana kao vokalni pedagog u Operskom studiju "Borislav Popović" gde je svoje znanje i bogato iskustvo prenosila mladim pevačima.

Sahrana će se održati u petak, 21. oktobra na groblju Lešće, rečeno je Tanjugu u nacionalnom teatru. Opelo je zakazano u 13.30 sati, a prethodno će na Velikoj sceni Narodnog pozorišta biti održana komemoracija sa početkom u 11.30 časova.

Maja Gašić

Autor