Od Ingrid Bergman do Nika Kejva: Otvoren 10. Beldoks

Autor:

09.05.2017 13:22

Foto:

Foto:



Projekcijom filma "Još jednom s emocijomEndrjua Dominika u Velikoj dvorani Centra "Sava“ otvoren je 10. "Beldoks“. Pred ljubiteljima dokumentaraca brojni noviteti i 89 filmova, koji će biti prikazani u 11 programskih celina

Čast da otvori 10. Međunarodni festival dokumantarnog filma "Beldoks“ pripala je švedskom reditelju Stigu Bjorkmanu, autoru dokumentarnog filma Ingrid Bergman - njenim rečima koji je uspeo da rekonstruiše život čuvene svetske glumice, na osnovu snimaka iz privatne arhive.

-Drago mi je da sam posle mnogo godina u Beogradu. Sećam se druženja na Festu sa Dušanom Makavejevim, odličnog provoda na Adi Ciganliji i sjajnih gostoljubivih ljudi. Verujem da ću to sve opet pronaći u Beogradu - rekao je Bjorkman.

Švedski sineasta prvi put je gostovao u Beogradu 1971. godine na prvom Festu, na poziv Dušana Makavejeva, kada je prikazan i njegov prvi igrani film "Ja volim, ti voliš".

Otvaranju "Beldoksa“ prisustvovala je i ambasadorka Australije u Beogradu Džulija Fini, koja je najavila gostovanje Nika Kejva u Beogradu za oktobar.

Selektori "BeldoksaGreg di Kjur, Marko Grba Singh, Stevan Filipović i Nataša Govedarica osmislili su bogat program festivala u okviru kojeg će 12 ostvarenja biti prikazano u međunarodnoj selekciji, a osam u domaćoj.

Karakteristika domaće selekcije, prema rečima Grbe Singha, jeste težnja za slobodom, a temama filmova obuhvaćena je cela teritorija Srbije pa i šire, tako da je selekcija raznovrsna te obuhvata sve od eksperimentalnog do klasičnog narativnog filma.

Na programu su i biografski dokumentarci, muzičko-plesni filmovi, retrospektiva hrvatskih filmova iz perspektive žena reditelja i retrospektiva ostvarenja Gorana Markovića i holandske dokumentaristkinje Alionu van der Horst, a organizatori posebno ističu Beldoks market kao mesto susreta profesionalaca.

Među brojnim gostima 10. jubilarnog Beldoksa je i bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović koji će večeras u Dvorani Kulturnog centra Beograda pokloniti publici kao autor muzike za film "Neželjena baština" Irene Škorić.

Program će se odvijati u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj i u sali "Dinko Tucaković“ u Muzeju Kinoteke u Kosovskoj.

Komentari. (0)

Loading