Od "Ederlezi rajzing" do "Ko to tamo peva": Pet ostvarenja iz Srbije na filmskom festivalu u Kranju

Autor:

30.07.2018 16:50

Foto:

Foto:



Čak pet filmova srpske kinematografije biće prikazani narednih dana u okviru programa 3. Međunarodnog filmskog festivala u Kranjskoj gori. koji je počeo 26. jula, najavili su iz Filmskog centra Srbije.

Osim srpskog filma "Ederlezi rajzing", scenariste Dimitrija Vojnova i reditelja Lazara Bodrože, koji će biti prikazan 1. avgusta u okviru takmičarskog festivalskog programa, srpski filmovi biće prikazivani i u okviru zasebne programske celine nazvane "Fokus na Srbiju", koja je na programu festivala 30. i 31. jula.

Ederlezi Rising / Official Trailer 1 from MIR MEDIA GROUP on Vimeo.

U okviru tog segmenta festivala biće priređene projekcije filmova "Ko to tamo peva" - Slobodana Šijana, "Klopka" - Srdana Golubovića i "Rekvijem za gospođu J." - Bojana Vuletića, kao i film "Druga strana svega" - autorke Mile Turajlić.

Nakon te projekcije uslediće i razgovor sa autorkom ovog zapaženog dokumentarnog ostvarenja. Osim toga, Mila Turajlić je ove godine članica žirija koji će odlučivati o najboljima u dokumentarnom delu programa, dok je u žiriju za igrani film Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Srbija i Slovenija sreću se i u slučaju srpskog filma "Ederlezi rajzing" iz takmičarskog dela programa, budući da u tom filmu, pored Stoje, igraju slovenački glumci, Sebastijan Kavaca i Maruša Majer.

Maja Gašić

Autor