Nikada objavljeni snimak grupe EKV: Zatvaranje "Kruga"

Autor:

06.12.2017 19:04

Foto:

Foto:



Album "Krug", poslednje zvučno zabeleženo svedočanstvo kultne grupe EKV, sa akustičnog koncerta održanog u maju 1994. godine u Prištini, svega pola godine pre smrti Milana Mladenovića, dugo se smatrao za izgubljen, gotovo „mitski“ snimak.

Dvostrukim CD-om, snimkom ovog koncerta, u izdanju Mascoma stavlja se tačka na opus jedne od najznačajnijih domaćih rok grupa i "krug" se, i zaista, zatvara (nakon izdanja "Iznad grada", snimka sa koncerta iz Sava Centra 1993. godine).

- Na upravo objavljenom albumu "Krug" instrumentarijum je sveden na akustičnu gitaru i klavir. Milan i Margita ostali su, posle svega, sami, ali ih to, sudeći po materijalu zabeleženom na ovom dvostrukom koncertnom ostvarenju, nije nimalo pokolebalo u nastojanju da u svakom trenutku daju najbolje od sebe. Očigledno – i ispravno – odlučivši da nove okolnosti prilagode sebi (umesto obrnuto) stvorili su još jednu nadahnutu i blistavu varijaciju EKV za koju je jedino šteta što nije duže potrajala. Svedena na same osnove, isključena iz svega osim mikrofona, muzika EKV prezentovana je u drugačijem obliku, ali sa istim nivoom strasti i potpunog, nesebičnog predavanja. U tom smislu nastup Milana i Margite čiji se snimak nalazi na ovom albumu uzbudljivo je, dirljivo i bez sumnje veoma ekskluzivno svedočanstvo dostojanstvenog smiraja jedne izuzetne karijere - kaže Aleksandar Žikić, rok kritičar.

EKV je uvek bio više od muzike, oni su bili umetnost i koncept.

- U to vreme su svi družili: muzičari, slikari, glumci... Nije postojala neka segregacija i svi smo se tu nekako mešali. A ideja da EKV bude vizuelno i konceptualno nešto više potekla je od njihovog menadžera Duleta Ercegovca. Naravno, i Margita Stefanović je imala te tendencije, jer je studirala arhitekturu i bavila se klasičnom muzikom. Ja sam bio u tom krugu i, pošto sam sve vreme radio nešto za sebe, pitali su me da li bih ja nešto radio za njih i tako smo – kroz fotografije – krenuli da definišemo vizuelnu estetiku i neke spotove. Verovatno je zbog toga grupa poprimila tu umetničku dimenziju a pored same muzike, koja je bila ono što je bila i tekstova koji su bili vrlo poetični, sve se sklopilo u jednu celinu - kaže naš priznati umetnik Vuk Vidor, koji je za njih uradio omote za albume "Ljubav", "Samo par godina za nas" i "Dum Dum", kao i redizajn poslednjeg albuma.

Dvostruki CD "Krug" se nalazi u pretprodaji na sajtu Mascoma.

Maja Gašić

Autor