Nepromašivi galski humor: Premijera predstave “Klošmerl” u BDP-u

Autor:

23.04.2018 23:03

Foto:

Foto:



Premijera predstave “Klošmerl” Gabrijela Ševaljea, u režiji Kokana Mladenovića, održana je večeras na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Roman Gabrijela Ševaljea “Klošmerl” (1934) preveden je na tridesetak jezika i odštampan u milionskim tiražima. Ogroman uspeh ove satirične novele je uzrokovan specifičnim humorom i sjajnim karakterima koje Ševalje izvodi na scenu, uzimajući za povod svoje priče potentnu, apsurdnu situaciju. Predsednik opštine Božole, je obzanio zamisao koja će pokazati svetu koliko je progresivan grad Klošmerl.

„Vođen svojim ambicijama i opštim dobrom stanovnika grada“, on je doneo odluku da se u njihovom mestu izgradi javni pisoar – od koristi svima, posebno javnoj higijeni i moralu i to na trgu u neposrednoj blizini crkve. Ovu odluku će, zdušno i na sav glas, podržati „progresivno građanstvo Klošmerla”, željno otvaranja ka svetu, ali će se protiv nje redom postrojiti konzervativni deo Klošmerlijanaca, rešen da „sačuva duh grada i crkvu kao njegovo središte, od bogohulnika i modernista“. Sukob dve struje, Urinofobista i Urinofilista, pretvoriće se u mali, bespoštedni palanački rat. Ševalje na svoj način nastavlja književnu tradiciju Rablea, Voltera i Molijera, a njegov satirični roman smatra se remek-delom moderne literature, jednim od rodonačelnika teatra apsurda.

Autorsku ekipu čine dramaturzi Maša Stokić i Dimitrije Kokanov, scenograf Marija Kalabić, kostimograf Dragica Laušević, kompozitor Irena Popović Dragović, koreograf Andreja Kulešević.

Igraju  Vesna Čipčić, Milica Zarić, Paulina Manov, Slađana Vlajović, Milica Milša, Anja Alač, Milorad Damjanović, Jovo Maksić, Ivan Tomić, Branko Janković, Aleksandar Jovanović, Nikola Malbaša i Boba Stojimirović.

Premijeri je prisustvovao veliki broj poznatih ličnosti iz sveta umetnosti i kulture.

Maja Gašić

Autor