Neletov 3D spektakl u punom Sava centru: Nadmudrivanje Tesle i FBI

Autor:

19.12.2016 19:38

Foto:

Foto:



Multimedijalna predstava "FBI Dosije Tesla", u režiji umetnika Dr Neleta Karajlića , sinoć je premijerno predstavljena beogradskoj publici, u prepunom Sava centru.

Nesvakidašnja krimi-priča u stihu, uz brojna bioskopska platna, muziku i specijalne efekte, pružila je publici novi pogled na lik i delo jednog od najvećih umova sveta.

Povodom 160 godina od rođenja velikog naučnika Nikole Tesle, ali i 80 godina otkako je on proglašen za počasnog građanina Novog Sada, Nele Karajlić spakovao je priču u 3D spektakl.

To je priča o nesretnom policajcu Niku Nelsonu, koji je dobio zadatak od šefa FBI Edgara Huvera da 7. januara 1943. godine ode u hotel ‘Njujorker’, na 33. sprat i utvrdi smrt nekog tamo starca i da pokupi sve njegove stvari. Nik Nelson je to i uradio. Otišao je na, mislio je redovan i rutinski zadatak. Dan kasnije pozvao ga je šef sa pitanjem: “Sa li si pokupio baš sve stvari?” Tu počinje agonija ovog policajca, koji shvata da to nije bio tek običan starac… – ukratko je objasnio o čemu se radi u predstavi dr Nele Karajlić, koji u ovom spektaklu ima trostruku ulogu.

Osim toga što je osmislio, napisao, režirao predstavu i komponovao muziku, Karajlić u njoj i igra glavnu ulogu - inspektora Nelsona Nika.

U potragu za Teslinim tajnim oružjem uključuju se svetske obaveštajne službe, dok uporedo teče predstavljanje Tesle kao dečaka, naučnika, filozofa.

Zanimljivi zapleti i raspleti, uz efekte i kratke inserte koji su prikazivali film uživo, i to u stihu, sa pozornice se čulo i "Tamo daleko", ali i Neletov prepoznatljiv humor koji je predstavi dao komičnu notu.

Lik Nikole Tesle tumači Nikola Rakočević, a pored njega na sceni se pojavljuju i Marko Gvero, Bojan Dimitrijević, Vaja Dujović, Ivan Zablaćanski, Aleksandar Gajin, Milorad Kapor i Nebojša Savić. Sa bioskopskog platna, kao direktor FBI, komanduje i Nebojša Glogovac.

Predstava je premijerno izvedena u Novom Sadu, prošlog meseca i to simbolično u 20.21, što predstavlja godinu kada će Novi Sad biti evropska prestonica kulture. Do kraja godine ovaj spektakl pogledaće i publika u Banjaluci 26. decembra.

Komentari. (0)

Loading