Milan Gutović: Dijaspora je željna pozorišta

Autor:

03.11.2016 10:43

Foto:

Foto:



Čuveni glumac i komičar Milan Lane Gutović (70) gostovao je nedavno u Berlinu sa svojom monodramom "Obično veče".

Ova monodrama sastavljena je od već antologijskih isečaka iz njegove "autobiografije" i njegovog čuvenog basterkitonovskog manira u tumačenju aktuelnog političkog trenutka.

Koliko je omiljen i tražen u dijaspori svedoči i to da je te večeri imao dve predstave!

U kratkoj pauzi između izvođenja predstave u pozorišnoj sali "Glaskasten", popularni glumac je za "Vesti online" opisao fenomen dijasporske publike, koju je imao prilike da sretne na svojim čestim gostovanjima po svetu.

- Mogu sa preciznošću da kažem da je publika u dijaspori mnogo više okrenuta ka predstavama nego publika u Beogradu. To je verovatno zato što je publika u prestonici više zasićena, što ima veći izbor, dok je ova druga željna pre svega da vidi svog čoveka na sceni i da vidi isto ono što i njihovi zemljaci u domovini - objasnio je glumac.

To što su gostovanja postala trend među srpskim glumcima, Gutović tumači na sebi svojstven način, negde između ozbiljnog i neozbiljnog.

- Kao država smo imali prelomne trenutke kad smo iz jednog prelazili u drugi režim, i u jednom periodu je čak bilo zabranjeno da se ide van zemlje i tražene su dozvole. Tek kasnije, kad se zemlja otvorila ili propala - može da se čita i na jedan i na drugi način - onda je sve postalo dostupno i tako smo i mi počeli da se šetamo po svetu - objašnjava Gutović.

Predstava "Obično veče" je nastala pre 20 i više godina, a na pitanje zašto u njoj nema više političke satire, Milan kaže da sprema novu predstavu koja će biti - politička.

- Vezana je za priču jednog čoveka, koga svi znaju kao Šojića, koji se nudi Evropskoj uniji da uvede zemlju na način koji je njemu karakterističan. E, ta predstava je od početka do kraja okrenuta politici, odnosno našim pokušajima da uđemo ili "ufuramo" se u Uniju - bilo kao rodoljubi ili kao bitange - otkriva Milan Gutović.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading