Kompozitor Filip Glas nagađen "umetničkim Nobelom"

Autor:

25.11.2016 15:54

Foto:

Foto:



Američki kompozitor Filip Glas dobitnik je kanadske nagrade "Glen Guld" koja se u toj zemlji u žargonu naziva i "Umetničkom Nobelovom nagradom", saopštio je Nacionalni umetnički centar u Otavi, a prenosi Beta.

U čast dobitnika u tom Centru u subotu 26. novembra biće održan svečani koncert "Genijalnost Filipa Glasa", a Veliki orkestar i gosti izvešće njegova simfonijska dela uključujući u muzičkim krugovima veoma cenjenu Simfoniju broj 8.

Nagrada "Glen Guld" za životno delo dodeljuje se svake druge godine umetniku koji je „umetnošću obogatio čovečanstvo i čiji radovi predstavljaju vredne primere inovacije, inspiracije i transformacije“.

Nagrada je imenovana po jednom od najvećih pijanista 20. veka Kanađaninu Glenu Guldu (1932-1982). Guld je naročito bio poznat po pijanističkim interpretacijama dela Johana Sebastijana Baha.

Rano, u 31. godini, prestao je da nastupa i posvetio se studijskim snimanjima, a živeo je 50 godina.

Guldova nagrada uključuje novčani iznos od 100.000 kanadskih dolara za dobitnika, kao i 15.000 dolara jednom mladom muzičkom umetniku koga dobitnik odabere.

Filip Glas je izabrao američkog kompozitora i pijanistu Tima Andresa koji će pored drugih izvođača svirati na koncertu u Glasovu čast u Nacionalnom umetničkom centru u Otavi.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading