Ko su konkurenti "Dnevniku mašinovođe" u trci za Oskara

Autor:

30.09.2016 01:00

Foto:

Foto:



Trka za Oskara za strani film ove godine će biti pravi sudar Titana, pošto su mnoge zemlje za svoje kandidate odabrale poznate autore poput Verhuvena, Almodovara, Vajde, Končalovskog, Laraina, Farhadija... Sa kim će "Dnevnik mašinovođe" ukrstiti koplja?

Pedro Almodovar će šesti put predstavljati Španiju, ovoga puta melodramom "Hulijeta" (Julieta) o majci koja pokušava da uspostavi vezu sa otuđenom ćerkom. Španski autor dobio je Oskara za scenario 2003. za "Pričaj s njom".

Francuska je donela iznenađujuću odluku da njenu zemlju predstavlja holandski majstor provokacije Paul Verhuven, autor poznat po delima koja pomeraju granice ("Niske strasti", "Šougrls").

Njegov najnoviji film, "Elle" (Ona), je triler o čelično hladnoj poslovnoj ženi (Izabel Iper) uhvaćenoj u igru mačke i miša sa čovekom koji ju je silovao. Film je imao premijeru u Kanu i neke kritičare je oduševio, neke zgrozio.

Andžej Vajda predstavlja Poljsku filmom "Naknadne slike" (Powidoki), biografijom o avangradnom umetniku Vladislavu Sžeminskom koji se borio sa staljinističkom represijom i sopstvemim fizičkim nedostacima kako bi sprovodio svoje napredne ideje o umetnosti.

Dokumentarni film o izbegličkoj krizi, "Vatra na moru" (Fuocoammare) Đankfranka Rozija, osvajač Zlatnog medveda ove zime u Berlinu, braniće boje Italije.

"Raj" (Рай) Andreja Končalovskog, sveže ovenčanog nagradom za režiju u Veneciji, predstavljaće Rusiju.

To je priča o svakodnevnim životima troje ljudi: ruske aristokratkinje, francuskog kolaboracioniste i nemačkog SS oficira tokom Drugog svetskog rata.

Čileanski kandidat je "Neruda", priča o čuvenom pesniku i političaru Pablu Nerudi (Gael Garsija Bernal), u režiji Pabla Laraina, autora koji iz dana u dan dobija sve više pohvala i za svoj prvi film na engleskom, "Džeki" u kome Natali Portman tumači udovicu Džona Kenedija, pa je moguće da će ući u najužu trku za Oskara sa dva filma.

Gael Garsija Bernal igra glavnu ulogu i u meksičkom kandidatu "Ostavljeni" (Desierto) o rasističkom cariniku na meksičko-američkoj granici. Film je režirao Honas Kuaron, sin oskarovca Alfonsa.

Porodična komedija "Toni Erdman" (Erdmann) nemačke autorke Maren Ade, oduševila je kritičare u Kanu i na drugim festivalima (osvojila je Zlatni toranj i na Paliću) a već je dospela i na listu najboljih 100 filmova u 21. veku. Stoga ne čudi što je nemački kandidat za Oskara.

Iranski reditelj Asgar Farhadi, koji je 2012. dobio Oskara za porodičnu dramu "Razvod", sada je kandidat s pričom "Trgovački putnik" (Forushande) o glumačkom paru čija veza počinje da se urušava dok na turneji izvode predstavu "Smrt trgovačkog putnika".

Kanadski vunderkind Gzavije Dolan nadmetaće se filmom "To je samo kraj sveta" (Juste la fin du monde) o smrtno bolesnom piscu koji se vraća kući posle dužeg odsustva da saopšti porodici da umire.

U filmu koji je ove godine osvojio Gran pri žirija u Kanu igraju Gaspar Uljel, Vensan Kasel, Marion Kotijar, Lea Sedu i Natali Baje.

U odabiru brazilskog kandidata prste je umešala politika. Svi su očekivali da će za predstavnika biti izabran "Aquarius" sa Sonjom Bragom, ali je reditelj Kleber Mendonsa Filjo bio žrtva kontroverze je podržavao opozvanu predsednicu Dilmu Rusef.

Komitet za izbor filma zato je odlučio da brazilski predstavnik bude "Mala tajna" (Pequeno segredo) Davida Šurmana. To je film o tri isprepletene priče povezane jednom tajnom koja otkriva tragične ali predivne živote triju porodica.

Brilijante Mendoza, takođe čest gost uglednih festivala, kandidat je Filipina sa filmom "Ma' Rosa" o majci koja preprodaje drogu "sa strane" ne bi li prehranila četvoro dece. Mendoza je imao žestoku konkurenciju u zemljaku Lavu Dijazu, aktuelnom osvajaču Zlatnog lava u Veneciji za "Ženu koja je otišla" i Srebrnog medveda u Berlinu za "Uspavanku za žalosnu tajnu".

Rumunsku kinematografiju takođe predstavlja poznato festivalsko ime, Kristi Puju, dramom "Sijera Nevada" (Sieranevada) o neurologu iz Pariza koji dolazi u domovinu na komemoraciju povodom očeve smrti, ali okupljanje prerasta u nešto sasvim drugo. Puju je iza sebe ostavio poznatijeg kolegu Kristija Munđijua, čija je "Matura" naišla na odličan prijem kritike i publike.

Kao što smo već pisali, srpski predstavnik je "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi.

Lazar Ristovski igra i u filmu koji je hrvatski kandidat, "S one strane", Zrinka Ogreste o neočekivanom pozivu koji će izbaciti na površinu tajnu čuvanu 20 godina.

Još jedan oskarovac, bosanski reditelj Danis Tanović, opet će u trku za zlatnu statuetu filmom "Smrt u Sarajevu", adaptacijom istoimenog komada Bernar- Anri Levija o previranjima u jednom sarajevskom hotelu na stogodišnjicu atentata na Franca Ferdinanda.

Film je nagrađen Gran prijem na ovogodišnjem Berlinskom festivalu.

Crnu Goru predstavlja debitantsko ostvarenje "Igla ispod praga" Ivana Marinovića, crna komedija o Petru (Nikola Ristanovski), svešteniku mizantropu koji se vraća kući da leči dementnu majku (Seka Sablić).

Slovenija je odabrala igrano-dokumentarni film "Hjuston, imamo problem" Žige Virca, istraživanju mita o tajnom ugovoru vrednom više milijardi dolara prema kojem je početkom šezdesetih Amerika kupila jugoslovenski tajni svemirski program.

Rade i Danilo Šerbedžija režirali su "Oslobođenje Skoplja", priču o užasima Drugog svetskog rata ispričanu očima jednog dečaka koja će predstavljati Makedoniju.

Kosovo je za svog kanididata izabralo "Dome, slatki dome" (Home Sweet Home) Fatona Barjaktarija o praktičnim problemima borca koji je proglašen mrtvim tokom rata na Kosovu.

Do sada je 79 zemalja prijavilo svoje kandidate za Oskara van engleskog govornog područja, a rok ističe 3. oktobra.

U konkurenciju ulaze filmovi koji su imali bioskopsku distribuciju između 1. oktobra 2015. i 30. septembra 2016.

Krajem oktobra američka Akademija će objaviti spisak filmova koji ispunjavaju uslove da uđu u najširi izbor.

Devet polufinalista biće obelodanjeno 17. januara, a pet nominovanih 24. januara 2017. Pobednika ćemo saznati na svečanoj ceremoniji 89. dodele Oskara 26. februara.

Komentari. (0)

Loading