Jubileji: Sedam decenija Beogradskog dramskog pozorišta

Autor:

15.02.2017 21:21

Foto:

Foto:



Beogradsko dramsko pozorište (BDP) obeležiće 20. februara ulazak u 70. godinu postojanja programom koji uključuje animiranu projekciju na fasadi zgrade, izložbe fotografija i kostima i premijeru predstave “Pomorandže za zbogom”, a narednog dana i promociju monografije “Sedamdeset sezona na Crvenom krstu”, prenosi Seecult.

Spremite se za “Tri klase i gospođa Nušić”

#BDP ❤

A post shared by Milica Despotovic (@milica_despotovic99) on Apr 10, 2015 at 3:10pm PDT

Vizuelni spektakl – 3D mapiranje prednje fasade BDP-a povešće prisutne kao svojevrsni vremeplov kroz bitne trenutke iz istorije tog teatra putem animiranih i interaktivnih projekcija koje reaguju na zvuk i teksturu. Spektakl traje pola sata, a osmislio ga je autorski tim Laboratorije za vizuelna istraživanja FriedLab koji predvodi Goran Balaban, saopštili su direktor BDP-a Slobodan Ćustić i novi umetnički direktor Andrej Šepetkovski.

Sećanje na najznačajnije umetnike i predstave BDP-a oživljeno je kroz već postavljene izložbe fotografija u velikom foajeu i hodniku i kroz postavku kostima u malom foajeu.

Na Dan BDP-a biće uručene tradicionalne godišnje nagrade za umetnička ostvarenja članovima i saradnicima tog teatra, čija je prva premijera bila 20. februara 1948. godine (Mladost otaca Borisa Gorbatova u režiji Petra Petrovića).

Nova predstava “Pomorandže za zbogom” nastala je prema istoimenom romanu Biljane Popović, a na inicijativu Ćustića dramatizovao ga je Andrej Šepetkovski. Dramu je adaptirao i režirao Nenad Gvozdenović.

Biljana Popović rekla je da je njen roman autentična ispovest, a da je predstava “strašna bajka i epska drama". U sagi o tri srpske svešteničke porodice iz Bosanske krajine igraju: Slobodan Ćustić, Milorad Damjanović, Danica Ristovski, Anja Alač, Maja Ranđić, Miloš Petrović, Lazar Đukić, Luka Miljković, Biljana Maletić i drugi.

Pomorandze za zbogom. Ostalo jos malo karata za prvu reprizu 24.2. 2017.

A post shared by Miki Damjanovic (@damjanovicmilorad) on Feb 15, 2017 at 4:26am PST

BDP će obeležiti jubilej i monografijom “Sedamdeset sezona na Crvenom krstu” koju su priredili glumac Savo Radović i dr Nikola Bjelić.

Prethodna monografija, objavljena povodom 60 godina BDP-a, samo je dopunjena najbitnijim činjenicama, a prema rečima Radovića, u prvi plan su stavili lični pristup, tekstove pisane specijalno za ovu priliku.

Slobodan Ćustić: Smeh je lek i preventiva, oraspoložiti drugog je misija

Pored štampanog, monografija će imati digitalno izdanje, koje će publika moći da vidi na tri punka sa tabletima u foajeu BDP-a.

Komentari. (0)

Loading