Izložba "Ostaci dana" u Domu omladine Beograda

Autor:

02.12.2016 20:10

Foto:

Foto:



Postavku u Galeriji čine reljefi “Ostaci dana” na zidovima Galerije i crtež “Mapa nepostojećih prostora”, rađen peskom od terakote po podu Galerije.

“Ostaci dana” su reljefi velikih dimenzija koji se protežu duž zidova galerije. Sačinjeni su od mnoštva uskih traka recikliranog papira i kartona lepljenih na podlogu -nepravilnu konstrukciju od žice.

Na reljefima se uočavaju pseudo-izohipse, dubine i prolazi, visine i preseci, koji se površinom protežu poput talasa, na kojoj, posmatrajući je izdaleka, odnosom pozitivnih i negativnih volumena, ponavljanjem, odnosno smenjivanjem, nastaju dinamičane oblasti tj. kretanja i pomeranja zaustavljena granicama reljefa. Menjajući ugao posmatranja, menja se i slika površine, oživljavajući promenljive konture samog pejzaža. Postavkom skulpture na zid , ne na pod- odnosno rotacijom za 90 stepeni, tom promenjenom vizurom i perspektivom, pojačava se osećaj nestabilnosti i izmeštenosti subjekta u objekat “ne posmatramo mi zemlju iz svemira, već zemlja, tj. svemir posmatra nas.

Skulputure svojom veličinom sugerišu intenzitet i dinamiku/centripetalnost neograničenog prostora i istinitost prostranstva. Takvi neizmerni prostori insistiraju da ih posmatrač dodirne, da uroni u njih, da ostane, nudeći mu novi intimni prostor u koji treba da se izdvoji i oslušne. Istovremeno, naglašava nesavršenost sveta, i nudi novo mesto, neki novi Valden koji tek treba da se nastani.

Nasuprot reljefima, po podu Galerije prostire se “Mapa nepostojećih prostora“ iscrtana peskom od terakote, na kojoj se nalaze delovi skulpture –mnoštvo nezavisnih geometrijskih oblika – nepravilnih cigli, različitih dimenzija i visina, obeleženih brojevima, razbacanih po galeriji. Takav raspored sugeriše stara arheološka nalazišta, pramape. Sa druge strane, pokušava da materijalizuje ideju novih opustošenih gradova koji tonu u suton postindustrijskog doba bezidejnosti, koji se sami drobe i raspadaju, a zatim rasipaju u beskonačnost.

Sanja Tomašević rođena je1976.godine u Beogradu. Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti 2003.godine –odsek vajarstva Od 2006.godine član ULUS-a, sa statusom samostalnog umetnika.

 

Komentari. (0)

Loading