Izložba fotografija slavnog američkog reditelja: "Male priče" Dejvida Linča u Kulturnom centru Beograda (foto)

Autor:

02.09.2017 15:32

Foto:

Foto:



Nepokretne slike mogu pričati priče, nepokretne slike uglavnom pričaju male priče, a kako to već biva, ponekad su zanimljive priče male - kaže američki reditelj i vizuelni umetnik Dejvid Linč, čije se fotografije od sinoć mogu videti u galerijskim prostorima Kulturnog centra Beograda.

Seriju radova "Male priče", koju čini 56 crno-belih foto-montaža ili foto-grafika slavni reditelj je uradio za izložbu premijerno prikazanu pre tri godine u Evropskoj kući fotografije u Parizu, a zahvaljujući fotolaborantu Vojinu Mitroviću, koji je radio sa njim, priliku da upozna Linčove nepokretne slike dobila je i srpska publika.

Pomoćnica direktora KCB-a i jedan od kustosa izložbe Vesna Danilović istakla je da je Mitrović zaslužan što se u ovom delu Evrope prvi put predstavljaju nepokretne slike Dejvida Linča i to je prvo prikazivanje nakon izlaganja u Evropskoj kući fotografije.

Mitrović je kazao da nije bilo lako da se izložba realizuje u Beogradu, jer Srbija nije deo evropske zajednice.

- Po povratku iz Kana Dejvid mi je rekao: Vojine, samo zbog tebe ova izložba ide u Beograd. Dejvid nije fotograf, on je reditelj, radi litografije, crteže, bavi se muzikom i ovo što je napravio je zaista jedinstveno - rekao je Mitrović.

Otvarajući izložbu kustos i autor teksta u katalogu Miroslav Karić prisetio se svog diplomskog rada u kome se između ostalog bavio kultnim Linčovim ostvarenjem "Eraserhead" i rekao da su "Male priče" svojevrsni fotografski eksperiment i da to nisu fotografije u klasičnom smislu već foto-kolaži, foto-montaže, foto-grafike.

- Izloženi radovi ne pokazuju samo specifičnost Linčove estetike i jedinstvenost njegove umetničke vizije, već pre svega ukazuju na međusobno prožimanje dve njegove velike strasti - filma i likovne umetnosti. Neko će u njima videti fotografije, neko će prepoznati istančan senzibilitet za grafičku materiju, a svakako će funkcionisati i kao filmski kadrovi - primetio je Karić.

Vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra Beograda Gordana Goncić kazala je da su vođeni idejom Dejvida Linča da svakog dana treba sebi da poklonimo nešto neočekivano, izložbu, koja predstavlja vrhunac obeležavanja 60 godina KCB-a, želeli da poklone Beograđanima i gostima srpske prestonice kao neočekivani poklon.

-Iza svake male priče postoji nešto veliko, a Dejvid Linč je dokaz da se bogovi kriju u detaljima. Ova izložba je prilika da mu se približimo - rekla je Goncić i pozvala posetioce da u Linčovim "malim pričama" otkriju svoje velike snove.

Izložba, čiji su kustosi i Patris Forest, Žan-Lik Monteroso i Pjer Pasobon i koju su producirali galerija "Item" iz Pariza i Evropska kuća fotografije, biće otvorena u sva tri galerijska prostora KCB-a do 30. septembra.

-Male priče se odvijaju u vrlo kratkom vremenskom periodu. Međutim, može se desiti da se um i emocije angažuju gledajući nepokretnu sliku i male priče mogu prerasti u ogromne priče. To, naravno, zavisi od posmatrača - rekao je povodom izložbe slavni američki reditelj.