Ivanu Medenici uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović

Autor:

28.02.2018 17:26

Foto:

Foto:



- Verujem da ovo priznanje nisam dobio samo za pisanje o pozorištu, već za celokupni rad posvećen afirmaciji kulture i umetnosti - rekao je Ivan Medenica pozorišni kritičar i umetnički direktor festivala Bitef, kome je danas uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović.

Ivan Medenica: Zabranio bih prostakluk

Medenici je nagradu za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima uručio Petar Peca Popović, prošlogodišnji laureat.

Umetnički direktor Bitefa je izrazio zadovoljstvo zato što je dobio nagradu koja nosi ime žene koja je celi svoj radni vek posvetila promociji i afirmaciji kulture. On je napomenuo da je nagradu dobio pre svega zbog pisanja o pozorištu.

- Moje pisanje o pozorištu pripada vrlo specifičnom medijskom žanru, kao što je pozorišna kritika. Važim za strogog kritičara i verujem da neki glumci i reditelji nisu danas srećni zbog činjenice da mi je uručena nagrada za afirmaciju kulture i umetnosti - rekao je Medenica.

Za njega nema dileme da iza odluke žirija stoji ideja da je pozorišna kritika, ako se piše odgovorno, najznačajnija afirmacija umetnosti.

- Svakom umetniku je najznačajnije da neko o njegovom radu piše savesno, piše ozbiljno, odgovorno, pa makar pisao i pogrešno i na način koji se ne sviđa umetnicima. Umetničke kritike ima sve manje u našim medijima i zbog toga imam dvostruku odgovornost jer sam između ostalog i predsednik Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije - rekao je Medenica.

Prema njegovim rečima, ni u svetu nije mnogo bolja situacija, što se tiče pozicioniranja umetničke kritike u medijima.

- U ekonomsku tranziciju smo ušli kasno i komercijalizacija i estradizacija su nas zadesile nešto kasnije u odnosu na ostale zemlje istočne Evrope. Umetnička kritika se iz klasičnih medija prenela na portale i to nije loše. Nama u Srbiji nedostaje više ozbiljnih portala koji bi se bavili kulturom -  rekao je Medenica.

Od ove godine Fondacija Tanja Petrović dodeljuje i Specijalnu plaketu za entuzijazam, kojom želi da skrene pažnju na mlade ljude koji rade van velikih gradskih središta, a prvi dobitnik je Omladinski klub Ančiki - OKAn iz Leskovca.

Maja Gašić

Autor