Ištvan Sabo otvorio 46. FEST: Sećanje na Ljubišu Samardžića i beogradske prijatelje

Autor:

24.02.2018 09:29

Foto:

Foto:



Projekcijom filma "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" Martina Mekdone i uručenjem "Beogradskog pobednika" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti mađarskom reditelju Ištvanu Sabu, večeras je u Sava centru počeo 46. Fest.

-Hvala mnogo na nagradi, ali prava nagrada za mene je što vidim ovoliko ljudi u jednoj bioskopskoj sali. Toliko publike u bioskopu nisam video u poslednjih 10 godina - rekao je Sabo, koji je i otvorio Fest.

On je podsetio da ovo nije njegova prva poseta Beogradu i prisetio se svog velikog prijatelja Ljubiše Samardžića (1936-2017).

-Ovo nije moja prva poseta Beogradu, sećam se svog prethodnog boravka, dragih prijatelja, među kojima su Ljubiša Samaradžić i Eva Ras. Sećam se sjajnih filmova Dušana Makavejeva, želeo bih da kažem sa koliko prijateljstva i ljubavi mislim o njemu i sa koliko divljenja se sećam filmova "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT" i "Čovek nije tica" - rekao je Sabo.

Do 4. marta biće prikazano 116 filmova u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

Fest će ugostiti više od 40 stvaralaca iz inostranstva, a "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće uručen 2. marta i srpskoj glumici Nedi Arnerić, dok će "Beogradski pobednik" za dosadašnje stvaralaštvo 3. marta primiti ruski reditelj Karen Šahnazarov.

Na zatvaranju 4. marta biće prikazano ostvarenje "Lice" poljske rediteljke Malgoržade Šumovske, favorit za Zlatnog medveda Berlinskog filmskog festivala.