Film koji je bio zabranjen: Stoun snimio dokumentarac o Kastru

Autor:

29.11.2016 16:16

Foto:

Foto:



Američki režiser Oliver Stoun 2002. godine je snimio dokumentarac o kubanskom lideru Fidelu Kastru pod nazivompod imenom "Comandante". Film je premijerno prikazan 2003. na filmskom festivalu "Sandens", a potom kao da je nestao. Nije ga bilo u bioskopima, nije se mogao pogledati na televizijskim kanalima, pa čak ni na matičnom - HBO u čijoj koprodukciji je snimljen.

Tokom svog putovanja na Kubu 2002, čuveni reditelj je uspeo da se sastane sa Kastrom i snimi dokumentarac o kubanskom vođi sa kojim je razgovarao su o svemu - ljubavnom životu, političkoj represiji, slobodnim izborima...


Stounov dokumentarac, nakon premijere na "Sandensu" trebalo je da se emituje na HBO kanalu, međutim, usledila je zabrana. Upravo tih dana je Kastro bio u žiži javnosti zbog toga što je pogubio trojicu otmičara trajekta i uhapsio više od 70 političkih disidenata.

Stoun, koji je jedva čekao da njegovo ostvarenje bude prikazano na kablovskoj televiziji, bio je šokiran Kastrovim postupkom.

- Srce mi je bilo slomljeno - izjavio je tada "Njujork tajms".

Amerika nikad nije oprostila Kastru, pa tako "Comandante" nikada nije doživeo svoju bioskopsku ni televizijsku premijeru. Sad, ovaj kontroverzni film može se pogledati besplatno na "vimeo" kanalu (ako želite da pogledate film, kliknite OVDE)

Stoun je kasnije snimio još dva dokumentarca o kubanskom predsedniku - "Looking for Fidel" (2003) i "Castro in Winter" (2012).

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading