Festival filmske režije u Leskovcu: Slavku Štimcu nagrada "Živojin Pavlović"

Autor:

13.09.2016 14:42

Foto:

Foto:



Festival filmske režije (LIFFE) u Leskovcu biće otvoren večeras dodelom nagrade "Živojin Pavlović" za afirmaciju srpskog filma glumcu Slavku Štimcu i evropskom premijerom filma "Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato" Srđe Penezića, prenosi agencija Beta.
Ovogodišnji deveti po redu LIFFE do 17. septembra ugostiće neke od najvećih glumaca u regionu, a 12 filmova sa prostora bivše Jugoslavije nadmetaće se za nagradu za najbolju filmsku režiju – gran-pri "Živojin Pavlović" i za dve glumačke nagrade "Zlatni lešnik". Na festivalu će biti prikazana po četiri filma iz Srbije i Hrvatske, dva iz Makedonije i po jedan iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, od kojih će četiri imati srpske, a dva evropske premijere.

- Čini nam se da smo posebno ponosni na ovogodišnji program, jer, po našoj skromnoj proceni, najbliži smo tom savršenom programu - izjavio je za Betu urednik filmskog programa u Leskovačkom kulturnom centru Dragan Jović.

Evropske premijere osim filma "Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato", imaće i film Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske", koji je u Montrelau osvojio Grand Prix.

Leskovčani će prvi u Srbiji videti i film "Imena Višnje" Branka Šmita, zatim "Lazar" Svetozara Ristovskog i "Sve najbolje" Snježane Tribuson, nagrađenih na Pulskom festivalu, kao i dugometražni "Film o Bitlsima", koji je van konkurencije.

Novina festivala je posebni program na kojem će se prikazati 12 filmova studenata režije sa fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

U okviru pratećeg program festivala biće održane tri promocije knjiga: "A ko si ti" glumca Mikija Manojlovića, "Glumac .. je glumac.. je glumac" Zijaha Sokolovića i "FILMUS" Slobodana Šijana.

Takođe, biće održana i peta po redu Konferencija reditelja iz bivše Jugoslavija, izložba plakata i nagrada Dragana Nikolića i izložba plakata filmova koji nisu, a planirani su da budu snimljeni.

Gledaoci će moći da se sretnu s glumcima poput Voje Brajovića, Slavka Štimca, Branislava Lečića, Bogdana Diklića, Mikija Manojlovića, Mirjane Karanović, Lazara Ristovskog, Zijaha Sokolovića, i s glumčkim parom Bokijem Perićem i Nevenom Ristić, koji će voditi otvaranje i zatvaranje festivala.

Organizatori festivala još uvek nisu saopštili ime onoga koji će izgovoriti magičnu rečenicu – "Festival je otvoren".

Specijalne nagrade za promociju srpskog filma do sada su dobili glumci - Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić i Bata Živojinović.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading