FEST: Beogradski pobednik za "Ederlezi rising", nagrade Kavaci i Stoji

Autor:

03.03.2018 11:10

Foto:

Foto:



"Beogradski pobednik" za najbolji film u nacionalnoj selekciji "Srpski film" 46. Festa dodeljen je debitantskom ostvarenju Lazara Bodrože "Ederlezi rising", a Bodroža je nagrađen za najbolju režiji.

Bodroža je ovu nagradu posvetio svojoj supruzi, glumici Nadi Šargin, koja mu je, kako on kaže, pomogla da razume glumce.

Žiri, koji su činili reditelji Lordan Zafranović (Hrvatska) i Damjan Kozole (Slovenija), kompozitor Alen Sinkauz (Hrvatska) i srpski glumci Miloš Timotijević i Katarina Radivojević, ocenili su da je "Edelezi rising" žanrovski inovativan i hrabar iskorak u srpskom filmu, precizan u realizaciji, dosledno i profesionalno vođen od početka do kraja i "najkompletniji film".

Bodroža je, kako je konstatovao žiri, "pokazao sposobnost da konsekventno sprovede koncept futurističkog filma, a pri tome uz vizuelni spektakl, gledaoca dovede do stvarne misterije odnosa žene i muškarca".

Najbolju žensku ulogu ostvarila je porno zvezda Džesika Stojadinović Stoja u filmu "Ederlezi rising", uz ocenu žirija da je "na savršeno kontrolisan način, minimalnim sredstvima, uspela da dočara lik Nimani prateći tačno viziju autora i nadgradila lik svojom preciznom glumačkom ekspresijom, ličnošću i harizmom".

Njen partner u filmu slovenački glumac Sabastijan Kavaca nagrađen je za najbolju mušku ulogu, a žiri je istakao da je on "minimalnim, ali snažnim glumačkim sredstvima otelotvorio ulogu arhetipskog muškarca i stvorio lik mističnog, ali prijemčivog antiheroja".

Nagrada žirija otišla je u ruke Koste Ristića za ostvarenje "Banditi u potrazi za mamom", koji "ima dokumentarnu formu, nepretenciozan koncept, odlićan rad sa naturščicima i izaziva iskrene emocije".

Premijera “Izgrednika” Dejana Zečevića na FEST-u

Najbolji scenario, ocenom žirija, napisao je Đorđe Milosavljević za film "Izgrednici" (reditelj Dejan Zečević), u kome na "intrigantan način analizira kako haos utiče na naše živote, a u širem kontekstu, otvara relevantna pitanja mlade generacije i njihove perspektive".

Kristijan Garip, nagrađen za najbolju debitantsku ulogu u filmu "Banditi u potrazi za mamom", na jednostavan i suptilan način nosi film svojim umećem, šarmom i harizmom, zapazio je žiri.

Specijalna nagrada dodeljena je direktoru fotografije Miladinu Čolakoviću, jer je žiri smatrao da treba istaći izuzetan kvalitet kamere u filmu "Izgrednici", kojom je Čolaković "stvorio klaustrofobičnu distopiju i istakao arhitekturu kao jedan od glavnih likova u ovom ostvarenju".

Najbolji film u programu "Granice", odlukom žirija u sastavu Filip Feti Dautović, Đorđe Bajić i Zoran Janković, jeste dokumentarac "Hitlerov Holivud" u režiji Rudigera Sukslanda, koji se "lako i brzo izdvojio sveobuhvatnošću pristupa, ambicioznom izradom i obiljem implikacija" i kao takav predstavlja "izrazito informativan, zanimljiv i zavodljiv osvrt na dominatne naravi i suštinu kinematografije Nemačke tog perioda".

Specijalna nagrada žirija dodeljena je meksičkom dokumentarnom ostvarenju "Đavolja sloboda" u režiji Everarda Gonzaleza, koji "svojom jednostavnom, a zapravo ingenioznom polaznom postavkom na teme, izvrće oveštale zahvate aktivističkog i naglašeno društveno osvešćenog dokumentarnog filma".

"Politikina" nagrada "Milutin Čolić" pripala je Ristiću za "Banditi u potrazi za mamom".

- Bez kalkulisanja, slobodno i hrabro, ovaj film spaja dokumetarizam i igranu strukturu, "narodnjake" i bluz i rok, vozove i podzemne prolaze, bogatstvo i siromaštvo, komediju i setu, sirijske izbeglice i transvestite, delikvente i pripadnike MUP-a, decu sa margina i nas koji ih ne primećujemo... Spaja i reditelja i njegovu kreativnu ekipu sastavljenu od hrabrih žena, umetnica, koje vole film i kojima nije važno da li je dokumentaran ili igrani, jer, suština filma jeste u emociji - istakli su članovi žirija - reditelj i producent Goran Paskaljević, filmski kritičar Dubravka Lakić i scenarista i reditelj Bojan Vuletić.

Nagrada žirija "Nebojša Đukelić" za najbolji film 46. Festa pripala je ostvarenju "Comic Sans" u režiji Nevia Marasovića, dok je Specijalno priznanje dodeljeno filmu "Osnove ubijanja" u režiji Jana Cvitkoviča.

Odluku su doneli kritičarka iz Slovenije Nerina Kocjančić, direktorka Pulskog filmskog festivala Gordana Restović i srpski kritičar Dragan Jelčić.

Maja Gašić

Autor