Elton Džon piše autobiografiju: Imao sam privilegiju da ludo živim

Autor:

14.10.2016 13:20

Foto:

Foto:



Britanski muzičar Elton Džon najavio je da će objaviti autobiografiju 2019. godine, a sam proces pisanja memoara, muzičar je ocenio kao "katarzičan".

Na pisanju knjige 69-godišnji pevač, tekstopisac, kompozitor i pijanista, kome je 1998. britanska kraljica Elizabeta dodelila titulu viteza, sarađuje sa muzičkim kritičarem Aleksisom Petridisom.

Elton Džon je rekao da je "shvatio kako je imao izuzetnu privilegiju da živi ludim životom", kao i da je njegov život bio "neverovatna vožnja rolerkosterom".

Rođen kao Redžinald Kenet Dvajt 25. marta 1947. godine, Elton je od malena pokazivao interesovanje za muziku.

Počeci njegove karijere se vezuju za kraj šezdesetih godina prošlog veka. Debi album ovog vrsnog muzičara je izašao pod nazivom "Empty Sky", ali je tek sa drugim albumom iz 1970. godine po imenu "Elton John", stekao svetsku slavu.

"Goodbye Yellow Brick Road"  iz 1973. je njegov najprodavaniji studijski album. Najveći hitovi sa tog albuma su "Candle in the Wind", "Bennie and the Jets" i "Goodbye Yellow Brick Road". Upravo ovaj album, Elton smatra svojim najvećim dostignućem.

Ugledni časopis "Rolling Stone" stavio ga je na 49. mesto liste 100 najvećih muzičara svih vremena.

Tokom svoje karijere duge pet decenija, ser Elton Džon je prodao preko 300 miliona albuma i 100 miliona singlova.

Svoje mesto u "Rock and Roll Hall of Fame" muzeju u Klivlendu u američkoj državi Ohajo dobio je 1994. godine.

Tokom svoje duge i uspešne karijere višestruko je nagrađivan, a čak pet puta je dobio nagradu Gremi. Za numeru iz animiranog filam "Kralj lavova" -  "Can You Feel the Love Tonight" dobio je i Oskara.

Leganda popa i roka može se pohvaliti velikim brojem hitova, a među najpopularnijim širom sveta se nalaze pesme "Rocket Man", "I'm Still Standing" i "Tiny Dancer".

Iako je  bio u braku sa Renatom Blauel, Elton je svoje seksualno opredeljenje obzanio javnosti 1988. godine, kada se razveo od supruge i priznao da je gej.  Godine 1993. je upoznao Dejvida Furniša, kanadskog marketinškog producenta i reditelja. Par se venčao 21. decembra, 2005. Elton i Dejvid imaju sina po imenu Zahari Džekson Levon Furniš-Džon, a bebu je rodila surogat majka.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading