Edin Karamazov: Arsen Dedić je bio poseban čovek

Autor:

26.09.2016 20:49

Foto:

Foto:



Rođeni Zeničanin Edin Karamazov, gradio je karijeru klasičnog gitariste pre nego što je prešao na baroknu lautu koju je studirao kod Hopkinsona Smita na Schola Cantorum Basiliensis u Švajcarskoj - gde je i upoznao Šola.

- Devetnaesta je godina da Šol i ja nastupamo zajedno, otkako smo se upoznali u studentsko doba u Bazelu, svirali smo na svim kontinentima - otkriva Karamazov. - Andreasu je ovo prvo gostovanje u Beogradu zbog čega se veoma raduje. Ovaj koncert je za nas vrlo bitan i zato što ćemo imati svetsku premijeru tri pesme kubanskog kompozitora Lea Brauera, koje je napisao na Lorkine stihove, za gitaru i glas. Izvodićemo i pesme iz doba Elizabete Prve i Vilijema Šekspira, ali i muziku baroka.

Otkako je 1998. debitovao kao lautista, zamenivši u poslednjem trenutku legendarnog Džulijana Brima, Karamazov je osvojio publiku i kritiku svojim virtuoznim izvođenjima na lauti i gitari, i repertoarom koji se proteže od muzike 16. veka do današnjice. Nastupao je i snimao sa vodećim međunarodnim ansamblima za ranu muziku i slavnim umetnicima poput Stinga, sa kojim je bio i u Beogradu.

Voli da nastupa sam, veli, ali dodaje da je "često još lepše šetati u društvu".

- Arsen Dedić je bio poseban i sa njim sam sa radošću sarađivao, a često nastupim sa makedonskom pevačicom Kaliopi - navodi Edin. - I sa Stefanom Milenkovićem i dalje sviram, snimili smo zajednički ce-de na "mom" ostrvu Zlarin kraj Šibenika, gde sam snimio već sedam diskova. Ne idem kod Stefana u Čikago, SAD su mi mnogo daleko iako sam živeo u Atlanti i u Njujorku koji je sjajan grad, gde sam uživao u kupovini antikvarnih knjiga, njihovim burgerima, ali i učio da sviram arapsku lautu i džez gitaru. Sa Stingom sam posle intenzivnih turneja ostao u redovnom kontaktu, Toskana i London između kojih se on kreće nisu tako daleko, snimili smo i jedan ce-de ali tek do pola, obojica smo mnogo spori...

Ljudski glas, u ovom slučaju Šolov vrsni kontratenor, Edin naziva svakako najposebnijim instrumentom, za koji sa užitkom stvara "kulise" na svojoj lauti ili gitari.

- Najstarija zbirka štampanih pesama, objavljena u Veneciji, je baš za lautu i glas - otkriva nam ovaj vrsni interpretator i tehničar na brojnim ranim i savremenim žičanim instrumentima, izuzetni resitalista, koji kao i nekada i dalje uživa da koncertrira na iznenadnim uličnim nastupima.
OŽIVEO LAUTU

DISKOGRAFIJA Karamazova obuhvata i diskove koje je snimio sa Andreasom Šolom, ali i veoma uspešan album Songs from the Labyrinth sa Stingom, koji ne samo da je doprineo da ga upozna i publika van granica rane muzike, već je i inicirao novu renesansu laute u 21. veku. Njegov poslednji snimak za kuću Decca sadrži solistička dela Baha, Brauera, Zambonija i Domenikonija kao i arije Hendla sa Andreasom Šolom, Persla sa Rene Fleming i tradicionalnu makedonsku pesmu sa Kaliopi, kao i kompoziciju Stinga koji se pojavljuje i kao pevač.

Komentari. (0)

Loading