Bosifest: Glavna nagrada za francuski film "Ustani i hodaj"

Autor:

13.10.2017 17:27

Foto:

Foto:



Dodelom nagrada u beogradskom Sava centru završen je osmi Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom Bosifest, a Gran pri osvojio je francuski dokumentarni film "Ustani i hodaj" Matjua Firmina, saopštio je organizator.

Nagradu za najbolju režiju dobio je "Daniel" Anastazije Dobrovske iz Poljske, a za najbolji scenario "Poslušaj tišinu" Mariam Čačije iz Gruzije.

Specijalna priznanja pripala su filmovima "U drugom svetu" Ane Bedinske iz Poljske, "Dva sveta" Macleja Adameka takođe iz Poljske i "Moj brat heroj" Jonatana Nirua i Enoša Kaselua iz Izraela.

Dobitnik Gran prija Matju Firmin, koji u svom filmu prikazuje kako se izborio sa paraplegijom, izjavio je da je srećan zbog nagrade, a pre svega zbog prilike da film prikaže i van Francuske, i zahvalio Bosifestu što baca pozitivno svetlo na probleme osoba sa invaliditetom.

- Svi mi imamo duboko u sebi snagu da se borimo. Važno je to znati. Bio sam pesimista, ali ako sam ja mogao da pronađem tu snagu, onda to svako može. Ipak, ne bih bio tu bez pomoći svojih prijatelja, ali i javne zdravstvene službe. Zato svi treba da branimo javni zdravstveni sistem - poručio je Firmin.

Nagrađena rediteljka Anastazija Dobrovska istakla je značaj ovog festivala zbog fokusa na osobe sa invaliditetom, a dobitnica specijalnog priznanja Ana Bedinska istakla je da joj ono mnogo znači jer je prvi put u konkurenciji na nekom festivalu, i zahvalila junakinji filma Kaši što ju je pustila u svoj svet.

Nagrade su na zatvaranju Festivala sinoć u Sava centra uručili predsednica žirija Anica Dobra i član žirija Radoslav Zelenović.

Anica Dobra je naglasila da bi želela da svi dobiju nagrade.

- Hvala vam na inspiraciji, na snazi. Neverovatno je da jedan ovakav festival postoji u našem gradu. To je jedan od dobrih razloga zašto treba ostati ovde - rekla je ona obraćajući se mnogobrojnoj mladoj publici.

Maja Gašić

Autor