Bob Dilan ne odgovara na pozive Nobelovog komiteta

Autor:

18.10.2016 20:41

Foto:

Foto:



- Pesnici ne voze kola. Pesnici ne idu u supermarket. Pesnici ne bacaju đubre… Pesnici ni ne pričaju telefonom, čak ne pričaju ni sa kim. Pesnici mnogo slušaju i… obično znaju zašto su pesnici, reči su ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Čini se da je Bob Dilan odlučio da ne razgovara ni sa Nobelovim komitetom. Na koncertu koji je održao u Las Vegasu nije komentarisao nagradu, a Švedska akademija, koja dodeljuje nagrade od prošlog četrvrtka pokušava da stupa sa njim u kontakt.

-Trenutno ne radimo ništa na tome, kaže Sara Denijus, sekretarica akademije -Zvala sam i slala mejlove njegovim najbližim saradnicima i dobila mnogo finih odgovora, ali za sada je to dosta.”

Danijus je rekla da akademija nije ulagala dodatne napora da dođe do Dilana i izrazila je nadu da će laureat prihvatiti poziv da primi nagradu na ceremoniji u Stokholmu 10. decembra.

-Ako ne želi da dođe onda ne želi da dođe. Biće to velika i lepa zabava u svakom slučaju , rekla je ona.

Dosad su jedino dva dobitnika odbila Nobelovu nagradu za književnost. Boris Pasternak je to uradio pod pritiskom sovjetskih vlasti 1958., dok je Žan-Pol Sartr, koji je odbijao sve nagrade, Nobela odbio 1964. godine.

Na zvaničnoj internet strani Boba Dilana nema spominjanja Nobela osim u delu "knjige", gde je u tekstu od 17. oktobra o njegovoj zbirci pesama "The Lyrics: 1961-2012" piše velikim slovima "dobitnik Nobelove nagrade za književnost".

Ovo su neki od najlepših citata Boba Dilana koje je preneo sajt Brainpicking.org.

-Lepo je biti u okruženju u kom možete potpuno da prihvatite sve nesvesne stvari koje dolaze do vas… I „zaključati“ sebe tamo gde možete da ih kontrolišete…“

-Moje najbolje pesme, po meni, one su koje su napisane brzo. Da, veoma, veoma brzo. Baš toliko koliko je potrebno da ih zapišete, toliko je potrebno da ih i smislite.“

-Madona je dobra, talentovana je, spaja različite stvari, naučila je svoje lekcije… Ali, potrebne su godine i godine života da bi se to postiglo. Morate da žrtvujete mnogo toga. Žrtvovanje. Ako želite da postignete nešto veliko, morate da žrtvujete mnogo.

 

Komentari. (0)

Loading