Bitef teatar: Premijera predstave "Ljubav i smrt“ Irine Dečermić

Autor:

23.03.2018 12:43

Foto:

Foto:



Muzičko-scenska predstava "Ljubav i smrt“, čiji je autor pijanistkinja i kompozitorka Irina Dečermić, biće premijerno izvedena 31. marta u Bitef teatru.

Predstava "Ljubav i smrt“ bavi se temom ženske sudbine i ženskog principa u ljubavi i smrti. Ovo je retka scenska forma, u kojoj je narator (glumica) ujedno i muzički interpretator. Kroz tri priče, triptih, u formi scensko-muzičkog-likovnog izraza, tema se istražuje kroz tri različita ženska lika iz evropske literature i iz različitih epoha u rasponu od tri veka, i to u tri oblika naracije: reč, muzika, slika. Oni se međusobno dopunjuju, a takođe, nezavisno, svaki za sebe, stvaraju specifičnu strukturu i autentični teatarski iskaz.

Predstava je rađena po tekstovima G. A. Birgera "Lenora“, Džona Kitsa "La Belle Dame Sans Merci“ i Marine Cvetajeve "Na crvenom konju“ i uz muziku Franca Lista "Lenora“ – melodrama za klavir i naratora, Valentina Silvestrova "La Belle Dame Sans Merci“ – pesma za klavir i glas i K. F. Abela – svita za violu de gambu (aranžman za klavir – Irina Dečermić).