Akcija "Pozorište je i moja kuća" Zvezdara teatra: Inkluzija štićenika Sigurne kuće u kulturni život

Autor:

23.05.2018 14:00

Foto:

Foto:



Akcija pod nazivom Pozorište je i moja kuća, koju Zvezdara teatar organizuje zahvaljujući kompaniji Japan Tobako Internešnl, realizovaće se u naredne dve godine kroz uključivanje štićenika programa Liceulice i Sigurne kuće u pozorišni život. Cilj akcije je da inkluzijom štićenika u kulturna dešavanja u pozorištu, Zvezdara teatar postane njihova kuća u kojoj se osećaju prijatno i dobrodošlo.

Pozorište je i moja kuća je nastavak akcije Da čujemo pozorište, koje je Zvezdara teatar sa velikim uspehom sprovodio prethodne dve godine. Cilj akcije je bio da se zajednici gluvih omogući da prisustvuju predstavama. U saradnji sa Gradskom organizacijom gluvih i Asocijacijom tumača srpskog znakovnog jezika, jednom mesečno su simultano prevođene predstave na srpski znakovni jezik. Nakon predstava je u pozorišnom klubu organizovano druženje i razmena utisaka, a sve uz podršku kompanije JTI.

- Podstaknuti uspehom i rezultatima ove dvogodišnje akcije, u naredne dve godine ćemo omogućiti štićenicima Liceulice i Sigurne kuće da postanu deo naše porodice. Permanentno radimo na proširivanju i negovanju publike, želimo da postanemo kuća i onima kojima do sada nismo bili – rekla je Jasna Novakov, izvršna direktorka Zvezdara teatra.

Štićenici organizacije Liceulice imaju mogućnost da svakog meseca pre predstava u foajeu pozorišta prodaju časopis Liceulice. Jedan primerak magazina je 150 dinara, od čega svaki prodavac zaradi 50%. Ostatak novca se koristi za štampanje novih primeraka i/ili programe podrške za prodavce.

Prodavci Liceulice i štićenice Sigurne kuće u Beogradu do sada su bili u prilici da kroz akciju pogledaju predstave "Bajka o pozorištu“, "Savršen kroj“, "Pasivno pušenje“, "Kumovi“, a u maju će biti gosti Zvezdara teatra na predstavi "Čorba od kanarinca“, koja je na reperotaru 26. maja. A u junu ćemo se družiti na predstavi "Klaustrofobična komedija“ koje je na repertoaru 17.6.

Povodom akcije svoje utiske su nam preneli i prodavci časopisa Liceulice, kojima je ovo bila prilika da budu deo pozorišnog života:

-Meni se nije išlo, ali Ana, moja devojka, me je ubedila i stalno me zapitkivala da li mi se sviđa, a ja zbunjen zato što nikad do tad nisam bio u pozorištu. Predstava je bila čudna, neka svađa a i ljubav, neka bomba i sirena, policija i hitna pomoć, neki pas je zavijao i na kraju spasio ljude. Mnogo mi se dopalo, a bilo je lepo i smešno i od sad ću uvek ići kad me pozovete – rekao nam je Tomislav (45).

Korisnicama Sigurnih kuća takođe na mesečnom nivou Zvezdara teatar će organizovati posete, kao i prevoz od jedne do duge kuće – pozorišne i sigurne.