25. Festival evropskog filma Palić: Izuzetna filmska ostvarenja iz Centralne i Istočne Evrope stižu u Suboticu

Autor:

06.07.2018 10:07

Foto:

Foto:



Jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić predstavlja izuzetne filmske naslove jedne od najznačajnijih programskih celina festivala “Paralele i sudari“. Ovaj takmičarski program posvećen je dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope, ali i Centralne Evrope, koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potreba za mirom i suživotom, tolerancijom u najširem smislu.

Za ovogodišnji program koji se sastoji od 14 ostvarenja pobrinuo se selektorski tim koji čine filmski kritičar i stvaralac Nil Jang i programski direktor Festivala Miroslav Mogorović.

Posebno se ističe ukrajinski film Vulkan koji stiže u Srbiju samo nekoliko dana nakon svoje svetske premijere u okviru prestižnog takmičarskog programa East of the West na Festivalu u Karlovim Varima. Ovo je prvi igrani film scenariste i reditelja Romana Bondarčuka (Roman Bondarchuk)

Mrtva nacija je najnoviji dokumentarac čudesno talentovanog i nepredvidivog rumunskog autora Radua Žudea (Radu Jude), čiji su filmovi imali veliki uspeh na prethodnim izdanjima EFF Palić, a među njima bio je i Najsretnija devojka na svetu koji je osvojio glavnu festivalsku nagradu Zlatni toranj za najbolji film 2009. godine.

Granica je posebno zanimljiv za publiku Palića i u Subotice, jer se radi o specifičnom kvalitetu života na granici između Evropske Unije i ostatka istočne i centralne Evrope. Peter Bebjak je uradio odličan posao režirajući ovo zapanjujuće ensemble delo u kom centralnu radnju gradi čuveni slovački glumac Tomas Mastalir u ulozi gangstera kome poslovne aktivnosti ugrožavaju srećan porodični život.

Osim pomenutih naslova, na programu će se naći i najnoviji film slovenačkog reditelja Jana Cvitkoviča Osnove ubijanja, slovačko-austrijski film čuvenog Martina Šulika Tumač, slovački film Teška duša - film o Romima i njihovim tužnim pesmama, nekoliko debitantskih ostvarenja kao što su gruzijski psihološki triler i dobitnik nagrade Srce Sarajeva Strašna majka, domaći film mladog Koste Ristića Banditi u potrazi za mamom, magično debitantsko ostvarenje ukrajinske produkcije Kad drveće pada i uzbudljivi mađarski film Cvetna dolina o mladoj Bjanki koja iz potrebe za nesvakidašnjicom krade dete i započinje igru porodice sa Lacijem koji je ometen u razvoj i svoju ulogu shvata preozbiljno.

O nagradi za najbolji film u programu Paralele i sudari, koji će biti prikazan u subotičkom bioskopu Eurocinema, odlučivaće FEDEORA Žiri kritike koji će raditi u sastavu: Chiara Isabella Spagnoli Gabardi, Maja Bogojević i Pavlina Jeleva. FEDEORA je Federacija filmskih kritičara Evrope i Mediterana.

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici.