Bob Dilan neće primiti Nobelovu nagradu - ima važnije obaveze

Autor:

16.11.2016 21:55

Foto:

Foto:



Članovi Švedske akademije poprilično su iznenadili svetsku javnost kada su odlučili da ove godine Nobelovu nagradu za književnost dodele američkom kantautoru Bobu Dilanu (75).

Američki kantautor rekao je krajem oktobra da prihvata Nobelovu nagradu za književnost čime je prekinuo dvonedeljno ćutanje od kada mu je dodeljeno to najviše svetsko priznanje za njegov ukupan rad, prenose agencije. Ipak, on neće doći na ceremoniju dodele nagrada u Stokholmu, saopštila je Švedska akademija. Oni su naveli da je Dilan rekao da "želi da može da lično primi nagradu, ali da je to zbog drugih obaveza nažalost nemoguće".

Kako dalje navode, Dilan je "ostao bez reči" kada je čuo da je postao prvi muzičar kome je dodeljena ova nagrada i da "veoma ceni tu čast".

Rok muzičaru i pesniku data je Nobelova nagrada za književnost 13. oktobra uz obrazloženje Nobelovog komiteta da je nagrađen za "stvaranje novih poetskih izraza u okviru velike američke pesničke tradicije".

Odluka da Dilan dobije Nobelovu nagradu za književnost naišla je na pohvale, ali i kritike iz sveta književnosti. Neki pisci navode da je nagrada zaslužena, kao i da su pesme i poezija blisko povezani. Drugi ipak smatraju da je priznanje nezasluženo otišlo u Dilanove ruke.

Komentari. (0)

Loading