Stanko Crnobrnja: Glup, ambiciozan i nekulturan je kombinacija koja me uvek izbaci iz takta

Autor:

22.03.2017 13:50

Foto:

Foto:



Reditelj, profesor, jedan od najcenjenijih stručnjaka za vizuelne medije u svetu, petkom u 22 vodi prekookeanske razgovore sa prijateljima, muziku smatra silom koja ljulja svet, a zbog silnih selidbi bitne uspomene čuva u glavi

Šta obično radite petkom u 22?

-Komuniciram s prijateljima i kolegama u Kanadi i Americi. Tamo je tad kraj radne nedelje. Dobar termin za pregled stanja.

Da li vas je neko "ljuljao nežno i polako"?

-Kao klinci išli smo u Dom sindikata gde su bile jedine, prave, velike, orgulje na kojima su gosti iz sveta svirali zanosnu muziku. Bahove tokate i fuge umele su nežno i polako da zaljuljaju a, onda, da raspale tako da se izgubite u sili emocija i zvukova. Muzika je sila koja ljulja ceo svet.

Šta ste pomislili kad ste videli da na Vikipediji ima čak 37 stavki u kojima ste prvi uradili nešto?

-Ima toga i više samo nisu dobro prebrojali. Šalim se. Suština mog bavljenja medijima i jeste u tome da stalno ulazim u prostore gde je malo ko dotad bio, a još manje boravio. Srećom, kreativni potencijali i prostori medija su nepregledni, tako da sam uvek imao gde da se uputim i šta tamo da radim.

Vaš rad mnogi ocenjuju kao pionirski posao hvale vredan, a da li znate gde su vam pionirska kapa i marama?

Gorčin Stojanović: Zašto nikada ne bih otišao na pusto ostrvo

-Čini mi se da je bila i mala, crvena, pionirska članska knjižica. Selio sam se mnogo, sve uspomene su u mojoj glavi i ima ih bezbroj. Članske knjižice nikada nisam preterano voleo. Pogotovo partijske.

Predajete tri predmeta na Fakultetu za medije i komunikacije, režirate emisiju "Najbolji orkestri Srbije". Kako sve stižete?

-Prvo što mora da se nauči, ako se želi sloboda, jeste samodisciplina. A prva disciplina je raspolaganje vremenom. Izgubljeno vreme nikada ne može biti nađeno, davno sam shvatio i zato, za sve što mi je lepo i zanimljivo, uvek nađem vremena.

Koja muzika prija vašoj duši?

-U poslednje vreme Dajana Krol, uvek kamerna barokna. Za podizanje raspoloženja "zydeco" muzika francuskih kreola iz Luizijane. Uz nju ide i ples, vrh opuštencije i sklada.

A šta vas najbrže izbaci iz takta?

Stanko Crnobrnja: Atlantik Siti – sastajalište Lakija Lučana i Bagzija Sigela

-Neizbežan susret sa nekim ko je istovremeno glup, ambiciozan i nekulturan. Na žalost, danas veoma česta kombinacija.

Šta je apsolutno precenjeno a šta nepravedno zapostavljeno u današnjem društvu?

-Selektor naše fudbalske reprezentacije ima platu od 20.000 evra mesečno, lekar specijalista mesečno zaradi 500 evra. Znači, u našem društvu postoji i nešto vrlo bolesno.

S kim šetate oko jezera na Adi?

-Sa Deom Lukić, mojom boljom polovinom. Sjajan partner, veliki životni pokretač, inženjerski praktična, prirodno razdragana. Nabavila je jedan od onih sajber satova koji mere broj koraka. Pre neki dan prešli smo ih više od 25.000 i iz sajber centrale robot je poslao: "amazing day". Čudo je imati svestranu bolju polovinu.

 

Po čemu biste voleli da vas pamte?

-Po jednoj meni važnoj rečenici: 'Vodite ljubav a ne rat!'

Ako bi snimali film o vama, koji glumac bi vas najbolje dočarao?

-Dobro bi bilo da bude Blizanac u horoskopu. Mnogo bolje će shvatiti scenario, a odlike glavnog junaka biće mu kao "drugo ja".

Komentari. (0)

Loading