S mrtvima se ne polemiše: Šerbedžija odgovorio na navode iz knjige Mire Furlan

Autor:

16.02.2022 22:14

Foto:

Foto:

Glumac Rade Šerbedžija odgovorio je na navode iz knjige Mire Furlan



Velika se prašina podigla oko autobiografije Mire Furlan ""Voli me više od svega na svijetu" koja nam je dala dragocen uvid u istoriju glumicine porodice i njen lični, najintimniji svet.

Posebno su sporni bili delovi koji su se ticali hladnog tretmana od strane Radeta Šerbedžije i njegove supruge Lenke Udovički, na čiji je poziv glumica odlučila da se vrati u Hrvatsku.

Pročitajte i Snežana Bogdanović - Sećanje na druženje sa Mirom Furlan

Mikel Healy

 

Iako je isprva odbio da komentariše delovi koji su bacili veliku senku na njegovu ličnost, Šerbedžija se ipak obratio javnosti putem društvenih mreža.


- Dragi moji prijatelji.... Ovo što neki portali i novinari rade oko knjige Mire Furlan i moga spominjanja u njoj, je cirkus u kome ja ne želim učestvovati.... Odbio sam davati bilo kakve intervjue i javna objavljivanja po raznim televizijama i časopisima. Odlučio sam da ono što imam reći o svemu tome, napišem na svojoj stranici, a Vas bih zamolio da ne pišete nikakve komentare na ovu moju objavu. Hvala Vam - počeo je glumac, a zatim dodao:

- S mrtvima se ne polemizira. Njihova je posljednja replika i to treba poštovati. Ali živima, koji u ovome sudjeluju, valja reći sljedeće: Mira Furlan igrala je Medeju cijele četiri sezone na Brijunima, nakon zbivanja koja su u knjizi opisana onako kako su opisana. Međutim, ovako kako živi objavljuju njezin posthumni rukopis (koji je imao, po svjedočenju izdavača, više od tisuću stranica i ova, ovako redigirana verzija, nije od nje potpisana) trebalo bi da se ti autori i potpišu na svoje uredništvo. Ja ne želim davati nikakve intervjue niti dodatna objašnjenja. Osjećam se jedino obaveznim objaviti posljednje Mirino pismo koje mi je nakon našeg zadnjega druženja 2017. ostavila na porti kazališta Ivana pl. Zajca, odlazeći iz Rijeke. Činim to zato što sam uvjeren da to pismo svjedoči kakvi su, na kraju krajeva, bili naši odnosi - nastavio je Šerbedžija, a potom preneo sadržaj pisma u celosti, uz fotografiju kao dokaz.

- Rijeka 13.l. 2017
 Dragi Rade,
Ne znaš, ne možeš znati i nećes nikad znati koliko si me obradovao svojim pisamcem, što kažu: kao da me sunce ogrijalo!
Nikada nisam do kraja u sebi pristala da je ovakovo stanje potpune
nekomunikacije između nas definitivno.
I, iako je proslo 15 godina (PETNAEST!!), ja i dalje vjerujem “ da nije
prekasno, da ne može biti prekasno I da ne smije biti prekasno “ (da citiram starog Bergmana).
Bio si i ostao moj uzor i “ my hero “, od onih davnih dana kada sam iz Gimnazije trčala u I. T. D . da te gledam u “ Rosenkrantzu I Guldensternu “ I da ti se divim, tebi, tvojoj snazi, ostrini, preciznosti, jasnoći i tvojoj karizmi.
Bez obzira na sve, ostajem tvoj fan, tvoj poštovalac i tvoja stara kolegica, partnerica i prijatelj u nevolji.
Tvoja Mira

Pročitajte i Potresne scene na komemoraciji: Ne postoji poslednji film Mire Furlan

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading