Potresni detalji iz života Mire Furlan: Tamna senka će uvek pratiti Radeta Šerbedžiju

Autor:

15.02.2022 19:28

Foto:

Foto:

Autobiografija Mire Furlan, posthumno objavljena, privukla je mnogo pažnje, a dešavanja u vezi sa Radetom Šerbedžijom opisana u njoj, mnoge su navela na razočaranje



Glumica Mira Furlan iznela je u svojoj emotivnoj autobiografiji pod nazivom "Voli me više od svega na svijetu" dragocen uvid u istoriju svoje porodice i otvorila nam vrata njenog ličnog, najintimnijeg sveta.

Ova bogata proza krcata je do sada nepoznatim detaljima iz života glumice, a jedna od najintrigantnijih epizoda odnosi se na glumca Radeta Šerbedžiju i njegovu suprugu Lenku Udovički.

Pročitajte i Snežana Bogdanović - Sećanje na druženje sa Mirom Furlan

Đorđe Jovanović

 

Odnosi se na 2002. godinu kada se Mira, nakon skoro dve decenije, vratila u Hrvatsku kako bi igrala naslovnu ulogu u "Medeji", u novoosnovanom pozorištu Radeta Šerbedžije Ulysses na Brionima i režiji Lenke Udovički. Odluku o povratku teško je donela.

- Borila sam se da donesem odluku: da li se želim `službeno` vratiti (što bi uključivalo gladne medije, paparazze, zlonamjernu štampu)? Nismo li rekli `nikad više` toliko puta? Zar moje iskustvo na zagrebačkom suđenju nije bilo više nego dovoljno? No u toj je ideji bilo nešto neodoljivo. Vratiti se, ponovno igrati na svom jeziku - napisala je Furlan prisećajući se i 1991. kada je praktično bila izgnana iz Zagreba, gde se nad njom vršila hajka.

Međutim, umesto da trauma zaceli, naredni događaji samo su naneli još više bola.

Iako su prvi dani bili idilični a Rade i Lenka divni domaćini, ubrzo je sve postalo drugačije.

- Rade prolazi kraj mog stola i ne okrenuvši se da me pozdravi. Lenka me hladno gleda. Svi drugi glumci gledaju svoja posla, i ne primjećuju da sam tu. Hm, razmišljam, u čemu bi mogla biti stvar? Na probi nitko ne kaže ni riječ. Svi se prave da je sve u redu. Ali nema sumnje: vibra se promijenila. Lenka, blaga, dopadljiva žena, neočekivano počinje pokazivati svoje totalitarne crte - seća se glumica u memoarima.

Pročitajte i Potresne scene na komemoraciji - Ne postoji poslednji film Mire Furlan

Getty images

 

I Rade se ponaša u sličnom "tonu", poručujući joj:

- Ne možeš je tako igrati, iz svojeg osobnog bijesa. Medeja nije bijesna žena; ona je povrijeđena žena. Ne možeš koristiti ovu pozornicu ili ulogu da pokazuješ svoju ljutnju na Hrvatsku. Ovo nije mjesto da rigaš vatru na Hrvate u publici - rekao je tada glumac.

Rade, kako beleži, prestaje i da joj se javlja. A nenadan susret sa novim hrvatskim bogatašem bilo je pravo otrežnjenje, jer joj poručuje:

- Rade nas je uspio uvjeriti da je mislio ozbiljno kad se ispričao. Ti se nisi čak ni ispričala. A ni osmijeh ti nije skroz uvjerljiv. Ne možemo ti baš vjerovati - napisala je glumica.

Pročitajte i Mira Furlan preminula je nakon višemesečne borbe sa ovom bolešću

Marina Lukić

 

Znala je tad da je "Rade in, a ona out":

- Rade je uspješno postao `dobar momak`. Ja pak moram ostati `loš momak` ili, još bolje `loša cura` i omiljena hrvatska vještica - rekla je tada glumica.

Nakon premijere "Medeje", i posle svega, tražila je Šerbedžiju. Prišla mu je s osmehom, ali dočekao ju je zid ćutanja, zbog čega se upitala "što je pošlo ukrivo?":

- Njegov je bijes opipljiv. Jednostavno mi ne može stisnuti ruku. Umjesto toga hladno me pogleda pa kaže: `Žao mi je što si uspjela postići samo sedamdeset posto ove uloge.

Pročitajte i Godisnjica bola - Mira Furlan je bila simbol dobrote

Profimedia

 

Kada je naredne godine ponovo došla na Brione kako bi igrala Medeju, opet je naišla na njoj nejasno neprijateljstvo. Niko više na Brionima nije hteo ni da je pozdravi, i opet je bila, kako je to okarakterisala, Glavna veštica!

I kako se "idila" završila? Tako što je na nagovor supruga Gorana Gajića okrenula Radeta Šerbedžiju i kada joj se javio na telefon upitala ga je "šta se dešava", uz molbu za objašnjenje. A ovakav odgovor je dobila:

- Što želiš reći? Ništa se ne dešava. Ne znam o čemu pričaš. Izmišljaš stvari. Luda si, to se dešava. Predlažem ti da potražiš psihijatra - glasio je odgovor.

Na Mirino zapanjeno pitanje da li je to jedina stvar koju ima da joj kaže, odgovor je bio potvrdan.Kako je zaključila u svojoj knjizi ona je tada po drugi put isterana iz Hrvatske, ali ovoga puta od prijatelja:

- Nikad više nećemo progovoriti ni riječ... - napisala je tada glumica.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading