Gloria ekskluzivno

Valentina Obradović verovala je u čuda: Izazovi s kojima se susreće trudnica u petoj deceniji života

Autor:

21.12.2021 16:00

Foto:

Foto:

Dok s nestrpljenjem očekuje februar kada bi trebalo da rodi dečaka, u želji da ohrabri žene koje se bore za potomstvo, modna dizajnerka Valentina Obradović objašnjava kroz kakve izazove je prošla kako bi ostala u drugom stanju u 47. godini i ističe da novi život nastaje iz hrabrosti



Sreća, strepnja, tajna, ali pre svega hrabrost i ogromna ljubav - tim rečima modna dizajnerka Valentina Obradović (47) i njen partner, preduzetnik Blagoje Bajić, opisuju trenutak u kom su shvatili da će, nakon duge borbe za potomstvo, postati roditelji. Iako su tokom procesa vantelesne oplodnje prošli kroz razna iskušenja, ni u jednom trenutku nisu pomislili na predaju, jer ovo je bila bitka sa najlepšim ciljem. Prkoseći zakonima statistike i biologije, kreatorka modnog brenda Love ostala je u drugom stanju i sada je u sedmom mesecu trudnoće, i dalje neumorno stvara, s nestrpljenjem očekujući dan kada će postati mama dečaka, koji, po prognozama lekara, na svet treba da stigne u februaru.

Sonja Milojević

 

Da li ste ikad odustali od ideje da postanete mama?

- Na samom početku, zahvaljujem na pozivu. Još nisam mama i moja ljubav još nije tata. To nas tek čeka i pristali smo sa malom bojazni na ovaj intervju jer borba još nije gotova, a u nadi da ćemo pomoći drugim parovima da ne odustaju u svojim željama dok ima i najmanje realne šanse za to. Odustajanje? Nema te reči u mom rečniku. Dete u 47. godini - neko će reći da je teško, neko da je kasno, neko će se požaliti da ne može više, a ja kažem: “Ma, možeš! Ustani. Duh je važan, noge ga prate.”

Sonja Milojević

 

Kako je tekla vaša borba za potomstvo?

- Najpre se desila naša ljubav. Onda se, prirodno, javila želja da iz te ljubavi stvorimo nešto opipljivo, splet naših karaktera, interesovanja, ljubavi. Želela sam da “to” ima lik na njega i njegovu hrabrost, a on je želeo da “to” ima moju blagu narav. Prepreka da se to odmah dogodi bila je daljina između nas. O godinama nisam ni razmišljala, znala sam da ja to mogu: ako sam već uspela da završim neke škole, izgradim karijeru, zar da odustanem pred tako lepim ciljem? I onda smo odlučili da proces ubrzamo, odlučivši se za vantelesnu oplodnju. Prva, druga... Nije išlo. Moje “prvo dete”, što je karijera kreatora velike modne kuće, bilo je prevelika obaveza koja nije davala spokoj zvezdama da urade svoje. Nakon razmišljanja kako i šta činiti, jer nije bilo lako preseći, usred Zemuna, na suvom, a nakon povratka s posla, slomila sam skočni zglob! Do danas ne znam da li je to bila slučajnost ili namera Slučaja, ali upravo to me je zakočilo u letu “uspešne kreatorke”, i tada, u periodu mirovanja, duboko zavirivši u sebe, shvatila sam da karijera može imati i mirniji tok ako je uzmem u svoje ruke i da mi i ona može dati krila za materinstvo sa čovekom koga volim.

U tom trenutku nastao je vaš lični brend, modna linija Love?

- Da, ustala sam i oporavila se, a tako je ustala, odnosno nastala, i moja modna priča Love by Valentina, sa kojom sam iz sigurne i lepe pozicije kreatora modne kuće ušla, tačnije uletela, u neizvesne preduzetničke vode. Napokon su i moj život i moja moda bili u mojim rukama, i direktno iz mog srca nastao je brend Love. Valjda sve stvarno izađe na dobro, ponavljala sam.

Sonja Milojević

 

Ipak, borba vam je tek predstojala?

- Uporedo sa razvojem mog modnog brenda cvetala je i moja ljubav, a počela je da se događa i korona. Ljubav u doba korone: negovali smo je dopisivanjem, telefonskim razgovorima, razmenom bliskijom nekom drugom veku, ali daljina samo male ljubavi gasi, kažu, a izgleda da naša nije spadala u tu grupu. Baš u jeku svega, čuli smo za kliniku u Pragu (Prague Fertility Centre) i sa beskrajnim optimizmom koji je cvetao iza zaključanih vrata naših stanova i granica odlučili: na proleće se korona stišava i mi idemo za Prag. I desi se proleće. Nas dvoje smo stvarali budućnost razdvojeni, a klinika je tako stvarala naše dete, mejlovima, vajber pozivima... Naime, nakon prvog poslatog mejla, kreće anketa, slanje rezultata, analiziranje svega poslatog - nauka takođe ne poznaje granice daljine, ona ima svoj put. Celu pripremu sam uradila u Srbiji (to je inače njihov princip - samo pratite uputstva), a onaj glavni deo rade oni. Sve je išlo svojim tokom, a štreberka iz mene je sve pomno radila, telo je slušalo i dogodio se Prag! I ovo je važno: niste bolesni, ne idite u strahu. Mi smo strah terali planom o avanturi sa Pragom - posetićemo Kafkin muzej, poželeti želju na čuvenom Karlovom mostu, probaćemo praške kolenice i čuveno praško pivo, slušaćemo Smetaninu “Vltavu” baš na Vlatavi, i da, uz pomoć tih dobrih, toplih naučnika, a verujte mi, stvarno su takvi, stvoriti novi život. I desilo se! I ništa nije bolelo. I zalilo se praškim pivom na kraju. Vi niste bolesni, a praško pivo je prehrana, ne alkohol, to su mi čak i naučnici rekli. Sve smo poslušali. I sada stomak raste, i u njemu život. A život nastaje iz života, iz hrabrosti. Nikada iz kukavičluka, šta god da stvarate.

Sonja Milojević

 

Možete li da nam opišete trenutak u kojem ste saznali da ćete postati mama?

- Sreća. Strepnja. Tajna. Život vas tako lepo uči da i u sreći ostanete skromni. I ovaj intervju za vas protkan je jednom vrstom straha, ali ga pobeđujem sa ciljem da neke od vas ohrabrimo.

Sve su brojniji primeri žena koje se ostvaruju kao majke nakon 40. godine, i dok im se mnogi dive, društvo neretko osuđuje one koje kasno ostaju u drugom stanju. Kakva su vaša iskustva?

- Sve u tvoje vreme, a ne “sve u svoje vreme”. Zapamtite! Tih predrasuda sam se naslušala u periodu priprema, želje, borbe u kojoj mi je trebala podrška, i to čak i od naših lekara, specijalista u ovoj oblasti. I znate šta? Čula sam ih, zahvalila se, ali to su granice tih ljudi. Moje su i tada bile dalje, veće. Zato smo i prešli granicu, ne samo njihovih predrasuda već i stvarno. Češka je verovala. Idemo ka ljudima koji veruju.

Sa kakvim se sve izazovima susrećete kao trudnica?

- Obrazovanje, karijera bez senke, trača, čekanje, a onda građenje prave ljubavi. I opet, opet, opet u svom, našem putu ništa ne bih menjala. Ako već pitate šta me muči, ima nešto. I to opet nije samo moj problem, volela bih da se to promeni i za ostale. Prva prepreka je ta što smo sve vantelesne sami finansirali jer ova zemlja takođe ne veruje u vaš uspeh ako imate više od 43 godine i prepušta vas same sebi. Druga prepreka je moja hrabrost da postanem preduzetnica, da sve što radim radim poštujući zakone države u kojoj živim, i država me opet sačeka. Iako redovno plaćam porez i doprinose, iznos koji država nudi mesečno nama, ovoj kategoriji trudnica, a kasnije majkama preduzetnicama - nije dovoljan ni za pelene! Zato ostaje da radimo bez dana bolovanja. Sreća u nesreći je da volim da radim, da se ratnica u meni ne da i da mali život u mojim rizičnim godinama samo pomaže, ne odmaže. Love kuca za sve iz dva srca. I ne staje. Sreća je u dobrim saradnicima, kojima i na ovaj način zahvaljujem, i u vernim klijentima, mojim Loversima! I zamislite, pored Beograda i Ljubljane, niče još jedan concept store sa Love modelima u Novom Sadu, i to u mom sedmom mesecu trudnoće. Mislite da ne možete? Ma možete, sve. Granice mi crtamo.

Sonja Milojević

 

Znate li pol bebe, i ako da, jeste li već odabrali ime?

- Dugo sam zamišljala jednu Višnju, rumenih usana, belog tena, u maminim haljinama, sa tatinim trepavicama, ali na svet dolazi dečak. Nosiće ime po tatinom omiljenom piscu, a tajna nek ostane još malo. Prvo da ga ugledamo.

Da li biste sve ovo mogli bez podrške partnera?

- Ljubav je ključ svega. I krila i sidro.

Koliko je važna partnerova podrška ženama u trudnoći?

- Važna je, ali ne i presudna. Jeste li iznenađeni odgovorom? Pa evo, ima trudnica koje ne maštaju o jagodama u ponoć, ne drame, ne muče te jadne muškarce svojim prohtevima, ne gnjave ih čekaonicama u kojima se oni snebivaju, a one pobedonosno nose te svoje stomake kao kraljice drame i sveta od stakla, koji će se slomiti ako ne budu čuvane. Izvinite na ironiji, ali sve to stvarno ne razumem.

Niste nimalo zahtevna trudnica?

- Mislim da se odgovor krije iznad.

Šta se onda promenilo kod vas u drugom stanju?

- Mesto mojoj večitoj romantičnosti, ponekad nepraktičnoj zarad estetike, mode, stila, kulture, zauzela je praktičnost - krečenje, debljina dušeka za krevetac.

I dalje aktivno radite - da li možda sad, u drugom stanju, imate drugačiju inspiraciju?

- Love sad nastaje iz dva srca. Dva srca biju iz mene i stvaraju svakodnevno! Većina je to i osetila kroz kreacije, i vidim, po odzivu, još jače grle sve što kreiram.

Kreirate li odeću za bebe?

- Mnogi me to pitaju, ali trenutno sam posvećenija odeći za trudnice i mame, za one koje će to tek postati, pa i one koje ne, jer najvažnije je raditi po svom osećaju. Njima svima treba podrška, a bebe će biti bolje ako su one dobro i srećno. Uz pomoć mojih saradnica, ilustratorki, stvorila sam baš Love komade za mame sa printom trudnica. Ja brinem da sve ima lepu formu, da je od čistog pamuka, da grli.

Kako se pripremate za ono što sledi za dva meseca - o čemu najviše razmišljate, šta vas najviše raduje?

- Dok većina trudnica u Srbiji vežba disanje, buduće mame preduzetnice ostaju bez daha - od posla. Između dve kreacije tražim najbolje mesto krevecu, učim o prvim danima bebe, nadajući se da majčinski instinkt pomaže više od svega. Uporedo čitam dve knjige: jednu iz šezdesetih godina, po ko zna koji put obnovljenu od strane Prosvete, knjigu u kojoj nisu postojale upijajuće pelene sa krilima i bez krila, pa čak i kolica sa krilima, već odrastanje bez aditiva novog doba - čista ljubav kroz jednostavnost. Druga knjiga je moderna i ima pregršt informacija, saveta, dodataka, preparata, aparata. Duboko verujem da je sreća mimo svih tih saveta. Vraćamo se na početak nastanka tog malog bića: ljubav.

Sonja Milojević

 

Je li trudnoća još više učvrstila vaš odnos sa partnerom?

- Naša borba je bila zajednička. Život koji smo stvorili je zajednički. Zasad, budući tata uživa da “baci pet” malom koji iz mog stomaka reaguje kao da zna. Tata ne da nikome drugom da okreči naše ušuškano potkrovlje i kutak svog naslednika. Mnogo toga nije video. Nije ni trebalo. Ovo je većim delom borba žene. Oni su hrabri, ali stvaranje života je u nama. Njih čuvajte za druge bitke. Biće ih.

Kad se rodi dete, rodi se i majka, kažu. Koliko razmišljate unapred, brinete li kakva ćete mama biti?

- Mislim o tome da taj budući život bude ispravan, obasut ljubavlju, podržan. Ostalo je na zvezdama. Dosad su nas slušale. Držim se za njih i trudim se da ne brinem.

Verujete li u to da bebe odaberu svoje roditelje i trenutak kada će doći na svet?

- Mnogi o tome pričaju. Ja, iskreno, ne znam. Vredno radim na svojim željama, to znam.

Komentari. (0)

Loading