Sin Srđana Dragojevića: Srpski inat me motiviše

Autor:

27.10.2021 20:30

Foto:

Foto:

Koscenarista serije ‘Kljun’ i sin reditelja Srđana Dragojevića Matija Dragojević (29) u srpskom inatu pronalazi motivaciju za stvaralaštvo, posle jedne pijane noći u klubu zaljubio se i ostao da živi u Berlinu, a svima preporučuje psihoterapiju i izraelskog pisca Etgara Kereta



Pošto ste u Beogradu diplomirali psihologiju, obrazovanje ste nastavili u Nemačkoj?

- Završio sam master iz dramaturgije TV serija na filmskoj školi u Kelnu.

Kako se desilo da ostanete da živite u Nemačkoj, s obzirom na to da ste rođeni i studirali u Beogradu?

- Spontani poziv druga da idemo kolima u Berlin. Pijano zaljubljivanje u klubu. Pet godina kasnije, nedostaju mi prijatelji, porodica, ćevapi. Često se osećam usamljeno, što je upravo i prednost života ovde, pored više različitih kultura i manje političkih bilborda.

Čime se bavite?

- U Berlinu se bavim pisanjem, maštanjem i menjanjem pelena.

Serija “Kljun” dobila je nagradu publike na Međunarodnom festivalu serija u Kanu. Koja vam je najdraža kritika na račun ove serije?

-  “Odakle je ta serija? Iz Srbije? Da, a tamo je mnogo hladno?” “Ne, to je Sibir.” “A-ha, ali kod vas je strašno ratno stanje?” “Gospodine, mislite na Siriju.” “Mhm.” Najdraže su mi “kritike” ljudi iz inostranstva koji nisu ni gledali seriju, ali je odmah otpisuju jer dolazi iz male zemlje koju ne povezuju sa proizvodnjom kvalitetnih serija. Svestan sam da čuveni srpski inat ume da bude toksičan, ali meni trenutno daje dodatnu motivaciju za stvaralaštvo.

Diplomirali ste psihologiju, koliko vam to znači u poslu kojim se bavite?

- Psihologija se bavi proučavanjem ljudskih bića i njihovih priča. Baš kao filmovi i serije. Ja se i dalje bavim psihologijom, samo trenutno kroz pisanje.

Koja serija je vama omiljena i ima li neka čije ste epizode gledali više puta?

- Uh, teško pitanje, ima ih više. Kada bih baš morao da izaberem samo jednu, to bi bila “Curb Your Enthusiasm”. Lari Dejvid mi je životni kompas.

Kog pisca najradije čitate?

- Od kada sam dobio dete, sve manje vremena imam za čitanje “zahtevnijih” romana. Srećom, otkrio sam fenomenalne kratke priče Etgara Kereta. Tople preporuke.

U fokusu serije “Kljun” su i snovi i njihove poruke. Analizirate li vi vaše snove?

- Kada pitam svoju psihoanalitičarku šta misli o značenju nekog upečatljivog sna, ona obično odgovori: “A šta ti misliš?” Ponekad shvatim nešto značajno. Psihoterapija je izuzetno korisna. Tople preporuke.

Zanima li vas i filmski scenario?

- Naravno. Film mi je prva ljubav. Pišem nekoliko scenarija, najdraži sa koscenaristkinjom “Kljuna”, svojom kumom i najboljom drugaricom Ljubicom Luković.

Omiljeni strip junak?

- Mrtva trka između svih junaka iz “Alana Forda”.

A junak iz bajki?

- Naruto. Junak iz animirane japanske bajke.

Volite li timski rad ili ste pre individualac?

- Volim i jedno i drugo. Zavisi koja faza je u pitanju.

Moralno načelo kojim se rukovodite u životu i poslu?

- Probaj da budeš iskren. Probaj da ne budeš kreten. Ćuti i slušaj.

Na šta prvo obratite pažnju na osobi koju prvi put u životu vidite?

- Da li ima cigaretu na zajam. Pokušavam da prestanem da pušim.   

Komentari. (0)

Loading