Pet godina bez Valtera: Održan pomen Bati Živojinoviću

Autor:

22.05.2021 18:30

Foto:

Foto:

Velimir Bata Živojinović, legenda domaće kinomatografije, preminuo je pre pet godina. Porodica, kolege i prijatelji su se okupili danas ne bi li mu odali počast



Na današnji dan pre pet godina preminuo je Velimir Bata Živojinović (1933-2016), glumačka legenda. Vest o njegovoj smrti preneli su svi mediji u regionu, kao i kineske TV stanice jer je kao Valter kod njih godinama bio najpopularniji glumac.

Pročitajte i Lula Živojinović - Tri godine bez voljenog Bate

Ata Images

 

Na beogradskom Novom groblju su se danas okupili ljudi koji su voleli i poštovali filmsku legendu.

– Ovo će biti poslednji pomen koji će biti održan u Aleji zaslužnih građana, planiramo na jesen ako nam dozvole uslovi da ga prebacimo u selo kod Mladenovca gde mu je sahranjena supruga – rekao je Miljko, sin Bate Živojinovića za Objektiv.

Pročitajte i Velikani ne umiru - Bata Živojinović je želeo rimejk kultnog filma, a novi Valter je...

Ata Images

 

Velimir "Bata" Živojinović rođen je 5. juna 1933. u mestu Koraćica u podnožju planine Kosmaja. Nakon završetka Srednjih glumačkih škola u Nišu i Novom Sadu, pokušao je da se upiše na na Pozorišnu akademiju u Beogradu i uspeo je iz trećeg pokušaja. U Beogradskom dramskom pozorištu je igrao više godina, a u tom periodu je imao po 300 angažmana godišnje.

Pročitajte i Tužna ispovest sina legendarnog glumca Bate Živojinovića - Od oca sam se oprostio putem video poziva!

U karijeri dugoj šest decenija ostvario je 350 filmskih i televizijskih uloga. Debitovao je 1955. u filmu „Pesma sa Kumbare“. Šezdesetih godina ulogama u filmovima Kozara i Bitka na Neretvi dodelile su mu titulu jedne od najvećih glumačkih zvezda na prostorima bivše Jugoslavije, ali je zenit njegove popularnosti došao tokom 70- ih filmovima sa tematikom Drugog svetskog rata. Jedan od najpoznatijih njegovih filmova iz ovog perioda je "Valter brani Sarajevo", koji je postigao veliki uspeh u Kini, a Živojinović je tamo još uvek velika zvezda. Pored toga bio je jedan od nosilaca Crnog talasa u jugoslovenskoj kinematografiji.Glumio je heroje, ali i zlikovce.  Tokom osamdesetih Bata je od akcionog heroja, počeo da glumi i u komedijama, kao što su filmovi "Ćao, inspektore", "Rad na određeno vreme", "Razvod na određeno vreme" i mnogi drugi. Poslednju ulogu ostvario je u filmu „Led“ iz 2012. gde je glumio deda Životija.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading