Ivana Jordan: U ovome sam zaista uživala!

Autor:

05.06.2021 22:30

Foto:

Foto:

Pevačica Ivana Jordan u drugom najvećem grčkom gradu obišla je drevne spomenike, divila se arhitekturi kvarta Kalamarija smeštenog na samoj litici iznad mora, kupala se na divljoj plaži i uživala u lokalnim delicijama prepoznatljivog ukusa



Jedva sam dočekala da otputujem u Solun jer od početka pandemije nigde nisam išla. Grad je pun života, podjednako su uzbudljiva dnevna i noćna dešavanja, a moram priznati da ga doživljavam kao mediteranski Beograd u kome se prepliću istok i zapad, istorija i moderno vreme i spajaju more i planine, pošto je smešten na obodima Solunskog zaliva.

Pročitajte i Ivana Jordan - Najbolji proizvodi za negu i lepotu potiču iz kuhinje

Ata Images

 

BURNA ISTORIJA

Miris mora osetite čim uđete u grad i on osvaja na prvi udah. Ostaci prošlih vremena su na svakom koraku i govore o burnoj istoriji Soluna. Osnovan je u IV veku pre nove ere, a ime je dobio po Tesaloniki, sestri velikog osvajača Aleksandra Makedonskog. Njime su jedno vreme vladali Rimljani, koji su ostavili značajne spomenike, među kojima se izdvajaju Galerijev slavoluk, sagrađen posle pobede imperatora Galerija Maksimilijana u Maloj Aziji. Deo je velikog kompleksa građevina, od kojih su najpoznatije Galerijeva palata, Hipodromion, odnosno trkalište za konje, i imperatorov Mauzolej. Obišla sam Galerijev slavoluk i Belu kulu, jedan do simbola Soluna, smeštenu na obali. Podignuta je krajem XV veka nakon zauzimanja grada od strane Turaka, na mestu gde se istočni krak gradskih zidina spaja sa južnim, gde se nekada uzdizala stara vizantijska kula.

Pročitajte i Ivana Jordan - Neobični crtež Mome Kapora na zidu moje sobe

profimedia

 

SOLUNSKA SKADARLIJA

Obišla sam i distrikt Ladadika, koji podseća na našu Skadarliju, sa obiljem  taverni prepoznatljivog izgleda. Nekoliko puta večerala sam na samoj plaži u oblasti Perea, gde sam zaista uživala u izuzetno ukusnim plodovima mora uz najlepšu muziku, talasa koji kao da su šaputali.

KVART NA LITICI

Pročitajte i Ivana Jordan - Vuk želi brata ili sestru

Ata Images

 

Kvart Kalamarija nalazi se na litici koja se izdiže tik iznad mora i čini mi se da je jedan od najlepših. Pun je restorana smeštenih u prizemlje i prvi sprat luksuznih četvorospratnica, sa terasama sa kojih se pruža nezaboravan pogled. Zanimljivo je da je taj deo grada, čije ime znači lepa ili dobra Marija, nazvan po našoj princezi Mari Branković, kćerki Đurađa Brankovića, koja je bila voljena i poštovana u narodu kao veoma plemenita osoba.

DIVLJE PLAŽE

Pored plaže u kvartu Perea gde su brojni restorani i taverne načičkani na samoj obali, poznata je i Sahara, malo udaljenija od centra, koja je predivna. Ima i dosta divljih plaža, na kojima gotovo da nije bilo posetilaca. Tamo možete da uživate na miru, i mada se do njih ne dolazi baš lako, vredi truda. Dovoljno je da imate malo avanturističkog duha i ubrzo ćete se naći na nekom od sjajnih mesta. Iako je bio početak maja i sezona još zvanično nije bila počela, naravno da nisam propustila priliku da se okupam. Voda je bila iznenađujuće prijatna, očekivala sam da bude mnogo hladnija za ovo doba godine. Vetar je duvao povremeno, ali to je samo pojačalo ugođaj. Bilo je uzbudljivo ponovo osetiti more na koži, posle dugo, dugo vremena. Nisam izlazila iz vode satima.

Pročitajte i Ivana Jordan - Soba velikih tajni

profimedia

 

GRČKE DELICIJE

Pošto sam bila u periodu kad su se restorani, kafići i prodavnice tek otvorili posle dugog lokdauna, grad je bio prepun ljudi i danju i noću. Delovalo je kao da su svi Solunjani izašli na ulice i to je imalo svojih čari. Naravno, degustirala sam grčke specijalitete. Omiljeni su mi feta psiti, odnosno grilovana feta s paradajzom, kao i čuveni caciki. Dopale su mi se i njihove pohovane tikvice, a uz nezaobilazne suvlaki i giros, jela sam i razne izuzetno ukusne morske specijalitete. Školjke, riblji karpaćo, brancin i list na puteru bili su izvrsni. Moram priznati da su mi putovanja veoma nedostajala. U ovome sam zaista uživala.          

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading