Činkve Tere je područje koje nikog ne ostavlja ravnodušnim, a potpuno je opčinilo i glumicu Tijanu Čurović

Autor:

27.01.2021 15:20

Foto:

Foto:



Glumica Tijana Čurović spoznala je lepotu Ligurije i pet priobalnih sela i nacionalnog parka koje je zaštitio Unesko, šetala plažama sa zlatnim peskom, uživala u jedinstvenom pogledu na more i degustirala lignje poslužene u posebnim kutijama

U Italiji, u priobalnom području Činkve Tere, unutar Ligurije, boravila sam sa kćerkom Tajom nekoliko dana. Pet sela - Monteroso al Mare, Vernaca, Kornilja, Manarola, Riomađore, obala i okolna brda deo su istoimenog nacionalnog parka i Uneskove svetske kulturne baštine. A Činkve Tere upravo to i znači - pet zemljišta. Ova beskrajno šarmantna mesta, sa šarenim kućama u pastelnim bojama i impresivnim pogledom na more, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Zlatni pesak

Najviše mi se dopala Vernaca. Ima tvrđavu, prelep trgić kraj mora, luku i plažu sa sitnim, zlatnim peskom. Tvrđava Dorija potiče iz XV veka, sagradila ju je porodica Dorija koja je vladala Đenovom puna tri veka. Prilično je visoka i tadašnjim žiteljima mesta služila je kao osmatračnica i zaštita od pirata koji su tada pustošili sva naselja na obali.

Stanovnicima je zakonom zabranjeno da svoje kuće farbaju u druge boje, mogu samo da ih osveže istom nijansom. Vernaca ima mnogo stepenica i uskih uličica, pa vam se može desiti da čak zalutate u nečije dvorište ili kuću. Oko sela je i dosta vrlo strmih, uzanih kozjih staza koje vode do okolnih vidikovaca. Nije lako popeti se do vrha, ali pogled odatle je spektakularan (Pročitaj: Pariz je njen grad, a evo čime je sve očarao Marinu Kotevski)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Railway Traveller (@railwaytraveller)

Specijalitet u kutiji

Interesantno je da tu i dalje živi dosta lokalnog stanovništva. Na tim predivnim, živopisno obojenim kućama je okačen veš, na stenama i privučenim čamcima vide se ribari koji love ili posluju oko mreža. Tu sam jela najbolje lignje, poslužene u kutijicama, koje spremaju u jednoj lokalnoj ribarnici za turiste.

Monteroso al Mare ima najveću plažu. Zove se Feđina i ušuškana je među stenama. Jedna od najzanimljivijih stvari koje možete videti u tom mestu je manastir, izgrađen na brdu. Potiče iz XVII veka i u njemu se čuva dosta umetničkih dela.

Italijanska Atina

Činkve Tere predlažem za obavezan obilazak kad god se nađete u bilo kom delu Italije, pošto je to jedna od najlepših destinacija u Evropi. Naravno, iskoristile smo priliku da posetimo i Firencu, jedan od najlepših gradova sveta. Ona, ne samo za Italijane, ima ogroman istorijski, obrazovni, kulturni i umetnički značaj, zbog čega je i zovu italijanska Atina. Obišle smo katedralu Santa Marija del Fjore, odnosno Duomo na latinskom, što znači božja kuća. Katedrala je jedna od najpoznatijih građevina i simbola Firence i nalazi se na listi svetske kulturne baštine.

View this post on Instagram

 

A post shared by George (@giobangbang)

Zanimljivo je da je upravo ovaj grad zahvatila kuga sredinom XIV veka i prepolovila broj stanovnika. Taj period opisao je Bokačo u svom čuvenom “Dekameronu”. Potaknuta tom pričom, ali i sadašnjom pandemijom svetskih razmera, ponovo sam pročitala to veliko delo. Preporučujem ga, jer se u njemu vidi kako su se ljudi tada borili sa kugom, prekraćivali vreme i održavali mentalno zdravlje tokom izolacije. Nismo prvi koji se suočavaju sa ovakvim zdravstvenim katastrofama, lekcije iz XIV veka veoma su važne i za nas.

Lana Dedić

Autor