Italijanska magija: Južni dragulj, rustične lepote, Kapri je jedno od najlepših italijanskih ostrva! (foto)

Autor:

08.10.2020 16:25

Foto:

Foto:



Na mondenskom ostrvu u Tirenskom moru manekenka Bojana Krsmanović uspela je, uprkos epidemiološkim merama, da punim plućima uživa u mirisima limunovih stabala, obiđe stenovitu
obalu i otkrije novi omiljeni kulinarski specijalitet

Na Kapriju sam prvi put bila ovog leta. Povod je bio humanitarni događaj koji se jednom godišnje održava u Italiji s ciljem da se pomogne italijanskom ogranku organizacije UNICEF.

Bočelijev klavir Humanitarno veče u zdanju Certosa di San Giacomo, kartezijanskom manastiru osnovanom u četrnaestom veku, koje je sada muzej i mesto održavanja kulturnih događaja, organizovao je UNICEF u saradnji s jednom firentinskom firmom koja se bavi prodajom robe luksuznih modnih brendova. Priređena je aukcija predmeta donatora. Večeri je prisustvovao i italijanski tenor Andrea Bočeli. Sem što je nastupao, donirao je i svoj klavir za kojim je svirao. Vredan instrument sa njegovim potpisom odmah je prodat, a novac je upućen za pomoć deci.

Pogled s mora Odsela sam u divnom hotelu u centru grada Kaprija koji ima pogled na more i strme stene po kojima je ostrvo poznato. Kapri je u Homerovoj “Odiseji” opisan kao mesto gde prelepe sirene privlače umorne moreplovce, pa i danas postoji legenda da se na najnepristupačnijim liticama pojavljuju ova bića, pola ribe, pola devojke. Šetnja uskim stazama i penjanje po stenama jedna su od turističkih atrakcija. Uživala sam u šetnjama prelepim plažama od belog peska, okruženim liticama, i razgledanju grada s mora, u vožnji brodićem. Da bi se stekla prava slika o ostrvu, uz pogled s mora, vredi popeti se na neki od stenovitih vidikovaca i uživati u prizoru.

Savršenstvo i utopija 21. veka – Singapur!

Cveće i fasade Zbog terena, na ostrvu se dosta pešači, često strmim dugim stepenicama, jer puteva skoro da nema. Prijalo mi je to hodanje i razgledanje. Zanimljiva je arhitektura većine kuća. Fasade su ukrašene šarenim keramičkim pločicama i raznim cvećem koje raste uz zidove. Hoteli su sagrađeni u starom italijanskom stilu, a to je ono što volim da vidim. U slučaju da vam zatreba taksi, dobićete kabriolet sa četiri sedišta, vozilo specifično za Kapri.

Pasta nerano Pošto najviše volim italijansku kuhinju, nema šta nisam probala. Svi restorani na ostrvu su odlični, a zanimljivo je da sam otkrila i novu, sada omiljenu pastu. Reč je o nerano špagetima, tipičnim za gradove Sorentinskog poluostrva. Za ovo jelo se ne zna tačna receptura, pa ga svi prave po ličnom nahođenju i daju mašti na volju, ali tako da u njemu budu osnovna tri sastojka: špageti, tikvice i sir.

Sandale i đinđuve Kapri je pun radnji s robom visoke mode, ali i lokalnih radnjica s nakitom i obućom, posebno kožnim sandalama. Cene variraju od najviših do pristupačnih. Uživala sam u razgledanju, ali ništa nisam kupila. Nisam imala vremena da biram.

Mere zaštite Italijanska policija opominje ljude da na trgovima i javnim mestima nose maske. Čula sam da je ove godine mnogo manje turista nego inače letovalo na Kapriju, ostrvu koje je omljeno mesto za odmor i Italijana i ljudi iz sveta koji sebi to mogu da priušte. Primetila sam takođe da su neki lokali zatvoreni. Uglavnom su to barovi, dok restorani rade. Maske ne smetaju da čovek oseti aromu limuna koji raste na Kapriju, poznatog po imenu femminiello. Srednje je veličine i duguljastog, eliptičnog oblika, a vekovima se koristi kao ukrasna biljka u tolikoj meri da ostrvu daje prepoznatljiv miris.

Romantična pokrajina čuvenih vina – Tajne prelepe Toskane

Izlet za kraj Do Kaprija sam stigla avionom koji sleće na aerodrom u Napulju, a otud brodićem do ostrva. U povratku, jedan dan sam provela u Napulju, koji izgleda drugačije od tipičnih italijanskih mesta, siromašnije i haotičnije. Ne poštuju se saobraćajna pravila i svuda je bučno i živo, ali opet je lepo i zanimljivo. Jedino što ovaj grad ne razlikuje od ostatka Italije jeste preukusna hrana, sveža i sočna.

Spoj nespojivog, prelepe plaže prema otvorenom moru i brdovito zaleđe pod maslinjacima – Parga