Jelena Bačić Alimpić: Kad te ćerka povede u zemlju lala i vetrenjača (foto)

Autor:

05.06.2019 21:10

Foto:

Foto:



U zemlju vetrenjača i lala spisateljica Jelena Bačić Alimpić otputovala je da bi upoznala Ajndhoven, u kojem će njena kćerka Dunja studirati, a obišla je i luku Roterdam, Delft, poznat po porcelanu, i Hag

Jelena Bačić Alimpić: Barut miriše bolje od parfema

Sa kćerkom Dunjom otputovala sam u martu u Ajndhoven s ciljem da se ona upozna sa univerzitetom Fontys koji je odabrala za buduće studije i na koji je primljena. Iako sam u Holandiji bila nekoliko puta, nikada nisam posetila taj grad u pokrajini Severni Brabant, peti po veličini u zemlji, koji je, osim po univerzitetskom centru, poznat i po čuvenom fudbalskom klubu PSV.

Jelena Bačić Alimpić o životnim iskušenjima: Na najtragičniji način naučila sam šta su bol i patnja

Mladost i lepota

U Ajndhoven smo stigle u večernjim satima. Obe smo bile iznenađene mnoštvom mladog, lepog sveta na ulicama, uglavnom internacionalnih studenata. Toliko mladosti i lepote odavno nisam videla na jednom mestu.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

Dostupni profesori

Naredni dan smo provele na univerzitetu Fontys, na kojem se studiraju primenjene nauke. Nakon obilaska bile smo očarane pristupom studentima, time da savršeno govore engleski koji je pored holandskog službeni jezik, kao i načinom studiranja baziranom na radu u malim grupama i istovremenoj praktičnoj primeni teorijskog znanja. Svakom studentu, bez obzira na katedru koju je odabrao, profesori su dostupni dvadeset četiri časa i spremni da mu u svakom smislu izađu u susret. Iznenadilo me je da već na prvoj godini “otpadne” 60 odsto studenata, bez prava na obnavljanje godine.

Jelena Bačić Alimpić: Pozitivnim stavom protiv godina (foto)

Jelena Bačić Alimpić: Moj stil su farmerke i patike, štiklama sam rekla zbogom

Grad svetlosti

Ajndhoven, u kojem je i sedište čuvene kompanije Philips, zbog proizvodnje sijalica zovu i Grad svetlosti. Naravno, tu je i Philipsov muzej, gde se može videti kako je izgledao originalni proces pravljenja sijalica u 19. veku, jer je prva fabrika počela sa radom davne 1891. godine.

Putovanje kroz istoriju

Van Abe, muzej savremene umetnosti, osnovan 1934, krase dela El Lisickog, Pikasa, Bejkona, Šagala, Tea van Dusburga, Kandinskog, Mondrijana, Marine Abramović i Moholjija Nađa. Posebno je zanimljiv Istorijski muzej grada, smešten na otvorenom. U njemu zapravo putujete kroz istoriju Ajndhovena obilazeći rekonstrukciju naselja iz gvozdenog doba i srednjeg veka.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

Obnovljena crkva

U centru grada dominira prelepa Crkva Svete Katarine, na čijem se mestu nekada nalazila istoimena stara crkva koja je bila stalna meta ratnih operacija. Ova crkva je 1972. proglašena za nacionalni spomenik.

Festivalska luka

Posetile smo i Roterdam, koji se nalazi na samo sat vremena vožnje od Ajndhovena. Postoji od 1328, kada je grof Vilem Treći proglasio gradom naselje koje se širilo oko brane (dam) na reci Rote, pa je tako i dobio ime. U tom gradu, prepunom kulturnih sadržaja, često se organizuju razni festivali, među kojima i Međunarodni filmski festival.

Lepe tradicije

Pored Amsterdama, koji je po mnogo čemu specifičan i autentičan, još dva grada su mi lepa u Holandiji. Prvi je Delft, koji sam i ovog puta posetila. Gradić je bio poznat po manufakturama za proizvodnju porcelana koje su svojevremeno bile veliki konkurenti kineskim. Porceleyne Fles je danas jedina preostala fabrika tog tipa, u kojoj posetioci mogu da se oprobaju u oslikavanju vaza ili tegli. Delft je i rodno mesto holandskog slikara Johanesa Vermera, čuvenog po slici “Devojka sa bisernom munđušom”, pa ima muzej posvećen njegovom likovnom stvaralaštvu. Veliki simbol grada su Stara i Nova crkva, predivne arhitektonske građevine koje oduzimaju dah. Delftska modroplava boja, vetrenjače, lale i klompe nalaze se na svakom ćošku.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

Plemstvo i gospodstvo

Drugi grad koji me u Holandiji fascinira jeste Hag. U njemu su sedišta Vlade, Staleške skupštine, Vrhovnog suda i Državnog saveta, kao i dve od tri kraljevske palate. Za razliku od Amsterdama koji privlači turiste zbog liberalnog uređenja, Hag ima imidž ozbiljnog međunarodnog biznis centra koji odiše gospodstvom. Ovaj pitoreskni gradić, prepoznatljiv po baroknoj arhitekturi karakterističnoj za zemlje Beneluksa, ugostio je vodeće svetske arhitekte, koji su doprineli njegovoj transformaciji u ono što je sada. Među atraktivne građevine svakako spadaju sedište Vlade - Binenhof, Velika crkva, podignuta sredinom 15. veka, kao i sedište kraljice Beatriks. Uz sve to, u Hagu se nalazi i jedan od najstarijih japanskih vrtova izgrađenih u Evropi.

Sve se može kad se hoće

U Holandiji se zna red i poštuje rad. To je vrlo skupa zemlja, ali ta činjenica ne iznenađuje ako se zna da u njoj minimalac iznosi 1.500 evra. Budući da sam ljubitelj životinja, naročito pasa, obradovao me je podatak da u holandskim gradovima ne postoje psi lutalice. Država je po tom pitanju stroga, kao i po pitanju lova, koji tamo, barem zvanično, ne postoji.