Specifičan film "Oaza" Ivana Ikića dobio još jedno međunarodno priznanje!

Autor:

23.03.2021 16:45

Foto:

Foto:

Film "Oaza" scenariste i reditelja Ivana Ikića specifičan je po tome što u njemu uloge tumače mladi sa posebnim potrebama. Trud filmske ekipe da ostvari ono što je naumila se isplatio, pa je film nagrađen još jednom nagradom - specijalnim priznanjem žirija u sekciji "Balkan Competition" 25. Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji



“Oaza” Ivana Ikića nagrađivana je više puta do sada, a u  obrazloženju za aktuelnu nagradu, žiri je, između ostalog, naveo

- Ne dešava se često da naiđemo na film koji je ujedno umetničko ostvarenje i važan dokument. Ovaj film mlade sa posebnim potrebama stavlja u prvi plan društva i ima potencijal da promeni način na koji posmatramo ljude sa posebnim potrebama i otvorimo svoja srca za njihove probleme.

Pročitajte i Nezaboravne filmske uloge po kojima ćemo pamtiti Nebojšu Glogovca

prntscrn

 

Priča Ikićevog filma "Oaza“ (ranije poznatog pod naslovom "Korisnici“) smeštena je u Dom za decu i mlade sa posebnim potrebama, a vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića. U filmu glume debitanti Valentino Zenuni, Tijana Marković Marijana Novakov. Uloge vaspitača poverene su Maruši Mejer i Goranu Bogdanu.

"Oaza” je premijerno prikazana u septembru 2020. godine na Venecijanskom filmskom festivalu, kada je nagrađena kao najbolji evropski film u selekciji “Dani autora”. Film je potom nagrađivan na brojnim drugim festivalima u svetu, a kritičari su ga dočekali sa pohvalama, nazivajući ga, između ostalog, “skromnim remek-delom ljudske opservacije”.

Pročitajte i Goran Bogdan - Svi su podjednako ugroženi!

prntscrn

 

Autor filma Ivan Ikić, objasnio je na koji način se razvijao ovaj specifičan film, gde pojedine uloge tumače mladi sa posebnim potrebama.

- Zapravo, u našem filmu ne postoji ništa dokumentarno. Likovi u filmu nisu ni malo slični osobama koje ih glume, a ni sama priča ne sadrži ništa od njihovih ličnih  iskustava. Najveći poduhvat je i bio kako pronaći ljude iz doma koji će moći da odigraju uloge koje nisu slične njihovom karakteru i iskustvu. Na tome smo mesecima radili zajedno kroz različite glumačke radionice. Daleko je lakši put kada osobe iz stvarnog života igraju same sebe, ali je i takođe mnogo manji izazov. Mene je, pre svega kao reditelja, zanimalo to neistraženo polje gde stvarne osobe iz doma glume neke druge likove koje je zahtevao scenario i logika same filmske priče, prenosi "fcs.rs"

Pročitajte i Goran Bogdan o surovom životu glumaca - Umetnicima je ionako najteže, oni su prvi za odstrel!

prntscrn

 

Podsetimo, reditelj Ivan Ikić je na 4. Međunarodnom filmskom festivalu "Pritajeni tigar, skriveni zmaj“ u Kini nagrađen kao najbolji reditelj po oceni žirija.

Ikićev film nastao je u koprodukciji Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading