Počinje četvrti Pozorišni Kustendorf pod sloganom "Društvo spektakla"

Autor:

24.10.2019 14:36

Foto:

Foto:



Četvrti Pozorišni Kustendorf reditelja Emira Kusturice počinje sutra, u petak, 25. oktobra na Mećavniku. Žiri koji će odlučivati o dobitnicima „Zlatnog lista“ u četiri kategorije: najbolja predstava, najbolja režija, najbolja glumica i najbolji glumac, činiće Jovana Stoiljković, glumica, Jelena Mijović, dramaturg i Veljko Mićunović, reditelj.

U takmičarskom programu predstaviće se Akademija umetnosti u Novom Sadu, sa predstavom „Kiseonik“, Ivana Viripajeva, Filmska akademija iz Lođa, Poljska, izvešće komad „Cena života“, dobitnice Pulicerove nagrade, Martine Majok, Državna pozorišna akademija iz Jaroslavlja, Rusija, odigraće „Čehov.nekst“ (Čehov.next) dok će se Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda predstaviti sa komadom „Džordž Kaplan“, Frederika Zontaga.

Pod sloganom „Društvo spektakla“ festival će pokušati da odgonetne mesto i ulogu pozorišne umetnosti u aktuelnom društvu u kojoj je spektakl u osnovi svega i predstavlja ne samo osnovni element razonode već i samo srce nestvarnosti ovog društva, odnosno vladajući oblik života.

- Moja želja je da se Mećavnik sve više pretvara u kulturnu instituciju, pa utoliko ta ideja da svako godišnje doba ima jedan svoj festival, zapravo je ispunjenje sna o svrsi tog prostora, slično Andrićgradu. Namera ove kuće ili ovaj entuzijazam upućen je na stvaranje, ojačavanje krvne slike sveta koliko je to moguće, bez ogromnih ambicija, jer svet se menja velikim udarima i velikim promenama. A ovo je tihi rad barem na tim brdima koja su do juče bili nedođija, a sad odjednom dolaze najveći umetnici sveta - rekao je osnivač festivala Emir Kusturica.

Selekcija festivala kao i prethodnih godina, poverena je nagrađivanom reditelju Milanu Neškoviću koji iza sebe ima više uspešnih predstava na scenama najeminentnijih pozorišta u Srbiji i šire.

U okviru revijalnog programa, u petak, 25. oktobra, gostovaće renomirana srpska pozorišta, Jugoslovensko dramsko pozorište sa nagrađivanom predstavom „Zašto je poludeo gospodin R.“, dok će u subotu, 26. oktobra, Beogradsko dramsko pozorište odigrati predstavu „Moje dete“.

Drugog dana, reditelj i osnivač „Pozorišnog Kustendorfa“, Emir Kusturica, moderiraće debatu sa istaknutim umetnicima na ovogodišnju temu  „Pozorište u društvu spektakla“.

M G

Autor