Aleksandar Berček: Ja sam svoje isterao

Autor: Svetlana Stojaković

21.01.2018 18:48

Foto:

Foto:Priznati glumac Aleksandar Berček, stigao je danas po snežnoj mećavi u Drvengrad gde će mu večeras biti uručena nagrada za buduće filmove “Drvo života”.

Berčeka su dočekali predstavnici festivala “Kustendorf” i novinarske ekipe i u skladu sa tradicijom festivala poslužen je pogačom, solju i rakijom.

-A šta oni koji ne piju - pitao je Berček vidno raspoložen, na šta su novinari rekli, glumite.

Domaćin festivala Emir Kusturica je ranije, najavljujući da će “Retrospektiva velikana” biti posvećena slavnom italijanskom reditelju Paolu Sorentinu i Berčeku, rekao da je on “jedan od retkih glumaca koji nisu snimili loš film”.

-Pročitao sam da je to rekao i slažem se - rekao je Berček uz osmeh.

Na pitanje šta će savetovati mlade koji bi želeli da imaju karijeru kao on, Berček je rekao:

-Ne bih im to poželeo. Neka svako svoje vuče. Ja sam svoje isterao - dodao je priznati glumac.

Berčekov Miško iz “Ko to tamo peva”, Ljupče iz “Specijalnog vaspitanja”, alkoholom anestezirani profesor književnosti Ðoka Viski iz “Majstori, majstori”, u glavu udareni student medicine Slobodan Milošević u “Dečko koji obećava”, korumpirani filmadžija Mali u “Miris poljskog cveća”, Uške iz “Jagode u grlu”, zaljubljeni malograđanin Saša u filmu “Kvar”… svi su deo slike temeljne društvene krize i potrebe za promenom.

- Slobodan je dovoljno. I zdrav. Ostalo ćemo lako - kaže Berček o tome šta je uvek bilo važno za njegov život i rad.

Paolo Sorentino: Biti gitarista ili lekar suviše je teško za moju lenjost

Na pitanje zbog čega ga dugo nema na filmu, od “Krugova” Srdana Golubovića iz 2013. godine, rekao je da nema dobrih filmova.

- Nema vas, pa zato nema dobrih filmova - bilo je zapažanje novinara na njegov odgovor.

- To sam i rekao. Niste razumeli - dodao je slavni glumac.

Pod kišobranima koji su ga sakrili od vejavice, najjače od početka festivala, Berček je rekao da nije pripremio govor za večeras kada će mu biti uručena nagrada za buduće filmove.

- Videću sa gospodinom profesorom (Kusturica) šta će da mi kaže. Možda će nešto da promeni. Hvala vam puno. Nisam spreman, nisu mi rekli da ćete biti ovde. Inače bih se spremio, pročitao bih nešto - rekao je Berček.

Uručenjem nagrade “Drvo života” Berčeku i dodelom nagrada za najbolje filmove u takmičarskom programu, večeras se završava 11. “Kustendorf” koji je kao i svake godine bio posvećen mladim autorima i priznatim stvaraocima.