Vlatko Stefanovski: Nisam ja najbrži, niti najbolji gitarista na svetu

Autor:

13.02.2018 16:30

Foto:

Foto:



- Snimio sam najintimniji album do sada i verujem da sam uspeo da se obratim svojoj publici bukvalno "na uvce" - rekao je virtouz na gitari Vlatko Stefanovski najavljujući svoj koncert 2. aprila u beogradskom Kolarcu na kojem će promovisati novi album "Mother tongue".

Cenjeni muzičar naglasio da je album "Mother tongue" snimio u minimalnim tehničkim uslovima, a smatra da publika danas umesto muzike sve više sluša produkcijske trikove.

- Posle različitih muzičkih i kreativnih iskustava u životu, saradnje sa big bendovima, rok i fjužn grupama, sa kamernim orkestrima... zaslužio sam da se na intiman način obratim svojoj publici -  rekao je Stefanovski.


Poseban kuriozitet u procesu nastajanja albuma "Mother tongue" čini vreme za koje je on nastao, a to su, kaže, bila samo četiri dana.

- To zvuči prozaično, ali kuvao sam taj album u svoj glavi i svojoj duši skoro 20 godina. Na neki način nikada nije bilo vreme za takav album...Ili nisam imao dobru gitaru, ili nisam bi u formi, zadovoljan kako sviram, ili sam čekao da sazri neka tema koju sam planirao da snimim... - dodao je on.

Kaže da nije mali izazov da se pojavi gitarista sam pred publikom, a posebno pred mikrofonom u muzičkom studiju.

- Kada uključiš dugme za snimanje zvuka, odmah se prebaciš u drugačiju mentalnu disciplinu. To crveno REC uvek opominje da morate da svirate najbolje što umete. Temu 'Bistra voda' odsvirao sam i snimio iz prvog pokušaja. Jednostavno znao sam da je ok - kazao je Stefanovski.

Nekadašnji gitarista legendarne grupe "Leb i Sol" kaže da je virtuoznost ponovljiva i da zato ne voli kada tim epitetom časte njegovo sviranje.

 - Nisam ja najbrži, niti najbolji gitarista na svetu, ali se borim da iz svog instrumenta izvučem magiju, a kod publike proizvedem neku vrstu hipnoze. Naravno u domenu umetničkog standarda, a ne u domenu psihijatrijskih okvira. Ko hipnotiše publiku ima blagoslov muzičkih bogova. Zato uporno vežbam i tražim nova rešenja u muzici - kazao je Stefanovski.

Svoj koncert 2. aprila u Kolarcu Stefanovski, kako kaže, sprema u posebnoj meri jer je svestan da je to jedna od najakustičnijih dvorana u regionu.

- Biće to svečanost i za mene i za publiku. Deo te svečanosti biće i akustika Kolarca. To je izvanredna drvena dvorana koja je u istoj ravni sa poznatim svetskim drvenim dvoranama, poput onih u Beču, Lajpcigu, Londonu...Drvo je čudo i nije slučajno da sviram drveni instrument. Drvo je nekada bilo živo, ali ono produžava svoj život kroz inkarnaciju u gitaru ili neki drugi instrument... Klavir na primer ili gudački instrumenti. Ako se spoje kvalitet drveta mog instrumenta sa drvetom od kojeg je građena dvorana onda publici stvarno sledi muzička svečanost - kazao je Stefanovski.

A post shared by YU Scena (@yu.scena) on May 8, 2017 at 1:46pm PDT


O nagađanjima oko ponovnog okupljanja legendarnog fjužn rok benda "Leb i sol " Stefanovski nije želeo mnogo da priča.

- Moj sin Jan ima 17 godina, svira bubnjeve i sve više se interesuje kako smo snimali te fantastične albume sa etiketom 'Leb i sol'. Stalno me zapitkuje kako smo snimili neku pesmu...Svim članovima grupe 'Leb i sol' želim dobro zdravlje i to je otprilike sve. U mojim planovima nema ponovnog okupljanja grupe - kazao je Stefanovski.

Maja Gašić

Autor