"Ustav Republike Hrvatske" sa Glogovcem u naslovnoj ulozi nagrađen u Stokholmu

Autor:

20.02.2018 15:44

Foto:

Foto:



Film "Ustav Republike Hrvatske" reditelja Rajka Grlića, sa Nebojšom Glogovcem u glavnoj ulozi, osvojio je nagradu za najbolji film na Balkan New Film Festivalu u Stokholmu.

Rajko Grlić o Ustavu republike Srbije: Glogovac je vrhunski glumac

Počasnu nagradu za glavnu žensku ulogu u tom filmu dobila je Ksenija Marinković, a posebno su pohvaljene glumačke bravure Nebojše Glogovca i Dejana Aćimovića.

Nebojša Glogovac

Od svoje međunarodne premijere u Montrealu 2016. godine, gde je nagrađen Grand Prize of the Americas,  Grlićeva "ljubavna priča o mržnji" osvojila je čak 32 nagrade, a Nebojša Glogovac  je za ulogu profesora istorije i homoseksualca Vjekoslava Kralja osvojio Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu na Filmskom festivalu u Puli.

Ante Tomić u dirljivom autorskom tekstu oprostio se od Glogovca: Odglumio je kako je sve okej, bila je to njegova poslednja velika uloga

Film je dosad predstavljen na festivalima širom sveta, od Santa Barbare do Pule, gde je dobio četiri Zlatne arene i nagradu Fedeora evropske filmske kritike.

Ksenija Marinković

U autorskoj ekipi su, između ostalih, scenarista Ante Tomić, koji je scenario napisao zajedno s Rajkom Grlićem, direktor fotografije Branko Linta i montažer Andrija Zafranović.

Balkan New Film Festivalu - BaNeFF predstavlja novije filmove iz balkanskih i njima bliskih zemalja, ostvarenja koja se bave temama specifičnim za ove prostore i koji nisu imali distribuciju u nordijskim zemljama.