"Utopljena duša" u BDP-u: Premijera predstave o poslednjim Disovim satima (foto)

Autor:

07.03.2018 10:04

Foto:

Foto:



U Beogradskom dramskom pozorištu juče je premijerno izvedena predstava "Utopljena duša" u režiji Bobana Skerlića, sa Sergejom Trifunovićem u ulozi velikog poete.Rađena po tekstu Aleksandra Jugovića, predstava govori o poslednjih nekoliko sati u životu Vladislava Petkovića Disa na brodu "Italija", koji je potonuo u Jonsko more 1917.

Reditelj  je objasnio da je fokus na subjektivnoj vizuri pisca kroz lična sećanja u kojima se prepliću san i java.

– Naša ideja je da čitava predstava bude jedna vrsta poetskog čina. Umesto da interpretiramo Disovu poeziju, da pokušamo da predstavimo tog pesnika koji je živeo svoju melanholiju u zagrljaju te izvesnosti smrti čitav svoj život – da nekako zavirimo u njegovu džigericu – rekao je Skerlić.

– Počinjem da se zaljubljujem u ovu predstavu. Igrati Disa je izazov od početka ovog istraživačkog rada. Još tragam za odgovorom ko je taj spektakularni čovek i mislim da ću svakim igranjem ovog komada dolaziti do nečeg novog – rekao je Trifunović.

U predstavi, pored Trifunovića, igraju i Milica Zarić, Igor Damjanović, Nemanja Stamatović, Ivana Dudić i Lako Nikolić. Dramaturg je Kristina Đuković, a scenograf Nemanja Petrović. Kostimograf je Tatjana Radišić, dok je scenski pokret bio zadatak za Mariju Milenković.

Premijeri je prisustvovao veliki broj poznatih ličnosti iz sveta umetnosti i kulture.

Maja Gašić

Autor